Svedok iz medija saznao za zločin

Suđenje osmorici srpskih policajaca optuženih za ubistvo 48 članova porodice Beriša u Suvoj Reci 1999. godine, nastavljeno je pred Većem za ratne zločine u Beogradu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.06.2008.

19:12

Default images

Sudsko veće saslušalo je u svojstvu svedoka bivšeg komandira čete policije Milivoja Grkajca koji je rekao da je o tom zločinu saznao iz medija, nekoliko godina po završetku sukoba na Kosovu.

"Čuo sam o tome na televiziji ili sam pročitao u štampi, nekoliko godina posle povratka s Kosova. Bilo mi je čudno, pogotovo jer nije bio naveden datum, a dok sam bio tamo nisam za to znao", rekao je Grkajac.

Svedok je rekao da je po dolasku u Suvu Reku zatekao pust grad, ali da nije primetio da je bilo nekih sukoba ili zapaljenih kuća.

Za ubistvo 48 albanskih civila, porodice Beriša u Suvoj Reci, 26. marta 1999. godine, optuženi su nekadašnji komandant 37. odreda posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović i njegov pomoćnik Nenad Jovanović.

Optuženi su i policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Po optužnici, policajci iz Suve Reke streljali su nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju "Kalabrija" u koju su potom ubacili dve ručne bombe.

Nakon toga je pucano u žrtve starosti od jedne do sto godina, a pri iznošenju leševa iz lokala optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života.

Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Suđenje je počelo u oktobru 2006. godine.

Suđenje se nastavlja sutra u 14.30 u Specijalnom sudu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: