Donacije EU za regionalni razvoj

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras potpisali su ugovore o donaciji EU u ukupnom iznosu od 2,5 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.06.2008.

17:36

Default images

Donacije će biti namenjene regionalnim agencijama za razvoj sa sedištima u Kragujevcu, Leskovcu, Užicu, Zrenjaninu i Zaječaru. Đelić je, na konfereciiji za novinare u sedištu vlade, rekao da potpisivanje ugovora predstavlja početak IPA projekata u oblasti regionalnog razvoja i razvoja lokalne samouprave, ukupne vrednosti od oko 42 miliona evra.

On je podsetio da je u novembru prošle godine Vlada Srbije sa EU potpisala "IPA okvirni finansijski sporazum" za korišćenje bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije u vrednosti od milijardu evra za period od 2007. do 2011. godine.

Đelić je ukazao da Srbija mora da učini mnogo napora u ravnomernom regionalnom razvoju zemlje i kao primer naveo da je razlika u platama između razvijenih i nerazvijenih područja četiri prema jedan, u stopi nezaposlenosti šest prema jedan, a razlika u bruto domaćem proizvodu ide do čak 22 prema jedan.

U okviru donacije od 2,5 miliona evra biće podržan rad pet regionalnih razvojnih agencija, i to u regionu Šumadije i Pomoravlja (sedište u Kragujevcu), Istočne Srbije (Zaječar), Banata (Zrenjanin), Pčinjskog i Jablaničkog okruga (Leskovac) i Zlatibora (Užice).

Ambasador Ljoveras objasnio je da sa današnjim potpisivanjem Srbija pravi blagi prelaz od programa CARD prema IPA fondovima, koji treba da doprinesu napretku celokupne Srbije.

On je rekao da se nada da će nova proevropska Vlada Srbije u prioritetima svoga rada imati i usvajanje zakona o ravnomernom regionalnom razvoju koji može imati presudnu ulogu u razvoju ekonomije Srbije.

Svečanosti u Vladi Srbije, između ostalih, prisustvovali su i ambasadori Slovenije u Beogradu Miroslav Luči, ambasador Francuske Žan Fransoa Teral i prvi savetnik delegacije Evropske komisije u Srbiji Ferenc Simon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: