Nastavak suđenja Subotićevoj grupi

U Specijalnom sudu nastavljeno je suđenje kriminalnoj grupi Stanka Subotića optuženoj za šverc cigareta, a sud nije odlučivao o daljem postupku protiv prvooptuženog.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 30.06.2008.

11:39

Default images

Ministarstvo pravde Srbije još nije zvanično obavešteno o puštanju iz ekstradicionog pritvora u Rusiji Stanka Subotića, koji je optužen za organizovanje šverca cigareta. "Još uvek nismo dobili ništa zvanično", rečeno je u Ministarstvu pravde. .

Podsetimo, Subotić je po međunarodnoj poternici uhapšen 28. aprila u Moskvi, gde mu je određen ekstradicioni pritvor, iz kojeg je pušten 26. juna pošto je Rusija odbila da ga izruči Srbiji.

Tročlano sudsko veće Specijalnog suda, kojim predsedava Milena Rašić, odlučilo je 19. maja na početku suđenja da razdvoji postupak protiv Subotića.

Kertes negira učešće u švercu

Jedan od optuženih, nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, danas je na suđenju tvrdio da ne poznaje Subotića, da s njim nije ništa dogovarao, niti je bio član neke kriminalne grupe.

Kertes je podsetio su mu u policiji rekli da se sa Subotićem upoznao na fudbalskoj utakmici, istakavši da se na utakmicama upoznavao s mnogim ljudima, pa je moguće da se tako upoznao i sa Subotićem, ali da se on toga ne seća.

Optuženi je negirao navode optužnice da je na carini dozvoljavao Subotiću šverc cigareta, tvrdeći da je uvoz cigareta bio jedino moguć putem kontigenata.

Kertes je od tužioca zatražio dokaze kako je postao član kriminalne grupe, kako je toj grupi omogućio imovinsku korist, kao i dokaze koliko je za sebe uzeo novca.

On je izjavio da je bio ucenjivan da putem video linka svedoči na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu i naveo da su mu čak "napisali tri rečenice na srpskom i mađarskom" koje je trebalo da kaže.

Da sam pristao na to svedočenje, ne bi bilo ovolikih postupaka protiv mene, kazao je Kertes.

"U optužnicama piše da sam puštao kamione (sa cigaretama) za tri bande, ali ne piše da sam uzimao svoj deo. To je nemoguće, zašto bih puštao kamione, a da ne uzmem svoj deo? Mene tužilac pravi imbecilom, a ja ipak nisam debil", rekao je Kertes.

On je pred Specijalnim sudom za šverc cigareta optužen i kao član kriminalne grupe Siniše Stojičića, a u istrazi je označen i kao član kriminalne grupe Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića. Pred Specijalnim sudom Kertes odgovara i za zloupotrebe na carini.

"Ja sam dežurni krivac od 2000. godine, kada god je nekome trebalo, podizana je optužnica protiv mene. Zvanično sam ucenjen od Haškog tribunala da putem video bima izgovorim tri unapred napisane rečenice protiv Slobodana Miloševića i onda ne bi bilo ovih optužnica, ali sam to odbio", rekao je Kertes. On je ponovio navode svojih odbrana koje je izneo na drugim suđenjima, rekavši da je "njegov kraj počeo" pošto je sprečio šverc kada je imenovan za prvog čoveka carine i 1994. godine povećao prihod od naplate carina sa 300.000 dinara dnevno na 25 miliona dinara.

"Carina je 1995. godine i 1996. godine, u periodu koji obuhvata optužnica, bila najbolja u Evropi po suzbijanju šverca droge, oružja... Godišnji prihodi bili su veći od planiranih, a razlika je u tom periodu sankcija korišćena za spas države. Carina je finansirala 1.182 preduzeća. Nismo mi banda i država nam kad-tad mora podići spomenike", rekao je Kertes.

Kertes je odbacio navode optužnice koji ga terete da je kao direktor carine na granične prelaze slao ekipe vanrednih mera kontrole (VMK) carine koje su, navodno po njegovom nalogu, propuštale kamione natovarene cigaretama bez carinjenja.

"Nije postojala Kertesova VMK ekipa, oni su imali svog načelnika, niti je ta ekipa mogla da dođe na prelaz i propusti kamione. To nema nigde, to nema ni u Bijafri", rekao je Kertes i detaljno objasnio zakonsku proceduru carinjenja, dodavši da je na carini sve rađeno po zakonu.

Kertes je ponovio i da je prihod od carine činio između 70 i 80 odsto saveznog budžeta, a da je ostatak budžeta ostvarivan naplatom poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: