Prijemni za fakultete

Na Univerzitetu u Beogradu ove godine najveće interesovanje đaka je po prvi put za Fakultet za bezbednost, a zatim za stomatologiju, arhitekturu, Fakultet organizacionih nauka...

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

01:38

Default images

Slede Medicinski, Saobraćajni i Elektrotehnički fakultet. Za Pravni i Ekonomski fakultet interesovanje je nešto slabije nego proteklih godina. Polaganje prijemnih ispita za upis na državne fakultete u Srbiji počelo je danas i trajaće do 2. jula.

Prvi upisni rok završava se 15. jula, a svi oni koji ne uspeju da se upišu do tada moći će to da učine u drugom upisnom roku, koji će trajati od 1. do 19. septembra.

Najveći "pritisak“ je na Univerzitet u Beogradu, gde se prijavilo oko 25 odsto kandidata više od predviđene upisne kvote, pa za 15.084 slobodnih mesta konkuriše 19.000 budućih brucoša. Upisne kvote premašene su i na Novosadskom univerzitetu - za 22 odsto, kao i u Novom Pazaru za oko tri odsto. Na Kragujevačkom univerzitetu mesta ima za još oko 200 brucoša, dok je u Nišu ostalo mesta za još oko 570 kandidata. Na Filološkom fakultetu u Beogradu počelo je polaganje prijemnih ispita. Neki od budućih brucoša na ispit su došli sa roditeljima, koji im, kako kažu, "drže strah". Od velike treme mnogi nisu želeli da se pojave pred kamerama.

Prirodne nauke nisu popularne

Dok za medicinske i društvene fakultete vlada veliko interesovanje, fakulteti prirodnih nauka ne uspevaju da popune ni budžetske kvote, piše "Danas“.

Profesori fakulteta sa kojima je "Danas“ razgovarao kažu da je slabo interesovanje za prirodne nauke posledica stanja u kojem se nalazi srpska industrija, dok studenti ističu da je najveći problem u neinformisanosti srednjoškolaca o mogućnostima koje im ti fakulteti pružaju.

Predsednik Srpskog hemijskog društva Bogdan Šolaja nada se da će diplomcima fakulteta prirodanih nauka biti omogućeno da nastave da se usavršavaju na pravu ili ekonomiji, navodeći da su profesije pravnika ili ekonomista potkovanih znanjima iz hemije, biologije ili fizike, veoma tražene na Zapadu.

Predsednik saveza studenata Fizičkog fakulteta Ranko Marković kaže da mnogi srednjoškolci prirodne nauke vezuju za mogućnost da predaju u školi, a poznato je da plate prosvetnih radnika nisu visoke.

Student prodekan istog fakulteta Čedomir Belić smatra da je problem u profesorima fizike osnovnih i srednjih škola koji su nezainteresovani da ovu nauku predstave i da je popularišu među đacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: