Kasne novi pasoši

Još nije počelo izdavanje novih biometrijskih pasoša, iako su vlasti Srbije to najavljivale za april, a zatim pomerile za maj, pa za jun.

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2008.

17:26

Default images

U policiji je i dalje moguće dobiti samo stari pasoš jer novi, i pored svih obećanja, nije počeo da se izdaje. Potpredsednik Vlade, koji je i obećavao da će novi pasoši sa biometrijskim podacima početi da se izdaju već na proleće, sada optužuje da su krivci za kašnjenje guverner NBS Radovan Jelašić i Zavod za izradu novčanica, koji je zadužen za štampanje takvih dokumenata.

U Zavodu za izradu novčanica kažu da je rok od šest meseci, koliko su dobili za proizvodnju novog pasoša, prekratak da bi se napravila putna isprava takvog kvaliteta.

Još uvek aktuelni potredsednik Vlade Božidar Đelić poručuje da nove pasoše građani moraju da dobiju pre godišnjih odmora, ali to neće biti lako ostvarivo.

Na primer, neko ko putuje krajem jula i početkom avgusta u Grčku, mora barem dve nedelje pre putovanja da podnese pasoše na viziranje u ambasadu, što znači da bi već trebalo da ima novi pasoš ili da će moći da ga dobije najkasnije u narednih 10 dana. Takav problem ima i Ivana Pešić.

“Postojala je dilema da li da izvadim stari pasoš ili novi pasoš, zato što - ako sada izvadim stari pasoš - država me uslovljava da početkom sledeće godine izvadim novi, što znači da je to za mene dupli trošak", kaže ona.

"Međutim, moj problem je sledeći - u pasošu, iako mi je istakao rok važenja, imam mesta za vize, za pečate, za putovanja. Država odbija da mi produži pasoš, praktično nemam mogućnost da premostim taj period od šest meseci, pa da onda platim samo jednu taksu, uzmem novi pasoš, nego moram, ako želim da putujem ove godine, da sebe izložim duplom trošku“, objašnjava Pešićeva svoj problem.

Ipak, datum izdavanja novih pasoša još uvek je nepoznat, a vreme se troši na međusobno utvrđivanje krivice između potpredsednika Vlade Božidara Đelića i Narodne banke Srbije, tačnije Zavoda za izradu novčanica.

Direktor Zavoda za izradu novčanica Ljubiša Vuletić kaže da ta ustanova nije odgovorna za kašnjenje u izdavanju pasoša.

On ističe da je Zavod od MUP-a tehničku specifikaciju za pasoš dobio 17. januara 2008. i da je nemoguće za samo šest meseci, odnosno do 27. juna, proizvesti pasoš tako visokog kvaliteta, o čemu su obavestili nadležne i potpredsednika Vlade Đelića.

"Mi se ne bavimo politikom, mi se bavimo proizvodnjom, naša jedina želja jeste - kad kažemo da nam je potrebno 9 meseci da napravimo pasoše - da se to usvoji, i da kažu - u redu je. Pominje da mu nije bilo dozvoljeno da govori, i da je došlo do tehničkih problema", kaže Vuletić.

Vladimir Petronijević iz Grupe 484 navodi za B92 da je problem u nekoordinaciji državnih organa.

„Situacija je izvesna da je intersektorska saradnja, dakle, saradnja između ministarstava u Vladi Republike Srbije, ovoj prethodnoj, dakle ovoj koja je odlazeća i one pre nje nije bila na dovoljno visokom nivou. Dakle, partije su bile te koje su upravljale pojedinim ministarstvima i po horizontali i po vertikali, prosto je to osnovni problem, to je suštinski problem“, smatra Petronijević.

Prema rečima direktora ZIN-a Vuletića, realno je da se sa izdavanjem novih pasoša počne na jesen ove godine. Međutim, on smatra da će do kraja godine biti jako teško izvršiti zamenu starih pasoša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: