Blic: Pajtić favorit za mandatara

Pored Vuka Jeremića i Mirka Cvetkovića, u igri za mandatara ponovo je Bojan Pajtić kome je, prema nezvaničnim saznanjima B92, naklonjeno najuže rukovodstvo DS-a.

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2008.

00:53

Default images

Kako nezvanično saznaje B92 u DS-u, ukoliko Boris Tadić u naredna dva dana donese odluku o tome koga demokrate daju za premijera i kao predsednik Srbije izađe sa imenom, skupština bi već u subotu mogla da se izjašnjava o izboru nove vlade.

I list "Blic" piše da se većina članova Predsedništva DS-a izjasnila da mandatar nove vlade bude Bojan Pajtić, a prema navodima tog lista, iza lidera vojvođanskih demokrata po broju glasova na predsedništvu DS-a je bio sadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić, dok je aktuelni ministar finansija Mirko Cvetković dobio najmanje glasova.

Demokrate treba da izaberu i kadrove za ministarska mesta. Odbranu bi trebalo da zadrži Dragan Šutanovac, a pravda bi trebalo da pripadne potpredsedniku stranke Dušanu Petroviću. Pominje se i ime državnog sekretara tog ministarstva Snežane Malović, pod uslovom da se Petrović preseli u resor finansija.

Najinteresantniji je upravo taj resor jer - ukoliko Cvetković bude premijer - postoje opcije da se to mesto ponudi Janku Guzijanu, koji je državni sekretar u Ministarstvu, ili Božidaru Đeliću, koji je tu dužnost obavljao u vladi Zorana Đinđića.

Kada je reč o diplomatiji - ukoliko Vuk Jeremić dobije mesto premijera - spoljne poslove vodio bi Ivan Vejvoda. Ministarstvo za EU trebalo bi da vodi Oliver Dulić.

Milosavljević: Stabilna i kavlitetna vlada

U narednih nekoliko dana Srbija će dobiti stabilnu i kvalitetnu Vladu, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević. Procedura izbora predsednika Skupštine i formiranja Vlade je počela, kazao je Milosavljević u Vladi Srbije i istakao da je optimista i da veruje da će ta dva procesa biti završena u narednih nekoliko dana.

On je istakao da su dogovori oko formiranja Vlade napravljeni i da "nema nijednog razloga da Srbija ima probleme u vremenu koje dolazi pošto dobijamo jednu stabilnu i kvalitetnu Vladu".

Prema njegovim rečima, biće očuvane sve vitalne vrednosti zemlje, od teritorijalnog integriteta do nastavka evropskih integracija, a nova Vlada će se više baviti socijalnim pitanjima.

Milosavljević nije mogao da odgovori da li će nakon formiranja nove Vlade ostati na mestu ministra poljoprivrede ali je dodao da ne postoji nijedan razlog zbog kog ne bi želeo da zadrži resor.

LDP: Tadić obesmišljava funkciju premijera

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da nijedna od ličnosti koje se pominje kao kandidati za mandatara, iako imaju određene kvalitete, nemaju autoritet.

Jovanović je u Kažiprstu Radija B92 rekao kako mu se čini da Tadić svesno obesmišljava funkciju premijera.

"Ja mislim da, ako je Boris Tadić želeo da stvori predsednički sistem, da je to mogao da predloži kroz ustavnu reformu zemlje. Možda bi dobio podršku za tako nešto, možda bi Srbija glasala za Putinov oblik društvenog uređenja. Jasno je da će iza tog premijera stajati predsednik Republike, s obzirom da je on u toj meri praktično sebe stavio iznad svake institucije, da je očigledno da će naš odnos prema premijeru zapravo biti naš odnos prema predsedniku Republike“, najavio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: