Poplave na Srednjem Zapadu SAD

Velike poplave na američkom Srednjem Zapadu i dalje ostavljaju za sobom pustoš. Spasilačke ekipe helikopterom i brodovima izvukli su iz reke desetak ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

16:26

Default images

Za sada se ne zna koliko ljudi je povređeno. Milioni vreća sa peskom nagomilani su kako bi zaustavili izlivanje reke Misisipi. Veći deo države Ajove je pod vodom. Prema svim kriterijumima, ovo su najveće poplave u Americi u poslednjih 15 godina, a šteta prevazilazi milijardu i po dolara.

Poplave su već ugrozile niz kuća i poslovnih objekata. Vlasti kažu da je nesreća mogla da bude gora i da čak ni posle velikih poplava 1993.godine vlada nije preduzela dovoljne mere predostrožnosti.

Država je kupila veći deo zemljišta oko reke Misisipi, pošumila ga i pretvorila u parkove.

"Sarađujemo sa grupom inžinjera koji konstruišu nasipe. Za sada je dostavljeno oko 11 miliona vreća sa peskom kako bi se zaštitilo ovo područje", kaže Bob Pauers iz Federalnog odeljenja za prirodne katastrofe.

Misisipi i dalje nadolazi. Sva ta voda nizvodno preti da poplavi i američke države Ilinois i Misuri. Stanovnici Misurija pripremaju se za rekordne poplave, tokom kojih se očekuje da nivo vode poraste i za 10 metara.

"Za sada smo bili uspešni i ispunili smo gotovo sve što je od nas traženo. Radimo neprestano, 24 sata dnevno i ne planiramo da odemo odavde dok se sve ne završi", kaže Pauers.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: