Država plaća naknadu Bodrožiću

Novinaru Kikindskih Željku Bodrožiću država će iz budžeta isplatiti 800.000 dinara na ime naknade štete koju je pretrpeo zbog presuda za klevetu.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

15:49

Default images

Radi se o presudama kojima je bio proglašen krivim za uvredu bivšeg funkcionera Socijalističke partije Srbije Dmitra Šegrta. Sporazum o naknadi štete i ukidanju te presude iz 2002. godine u cilju izvršenja preporuke Komiteta za ljudska prava UN u Vladi Srbije je sa Bodrožićem potpisala državna sekretarka Ministarstva pravde Snežana Malović.

Da podsetimo, nakon što su domaći sudovi odbacili žalbe na ovu presudu, Bodrožićevi branioci obratili su se Komitetu za ljudska prava UN-a, koji je pre tri godine naložio Srbiji da poništi presudu i obešteti Bodrožića.

Sekretarka ministarstva pravde Snežana Malović ukazala je da ovaj slučaj pokazuje manjkavosti našeg pravnog sistema i dodala da je upravo on poslužio kao povod za izmene zakona o krivičnom i parnom postupku.

"U toku su izmene i Zakona o krivičnom postupku i Zakona o parničnom postupku, gde će se uvesti mogućnost da presude međunarodnih sudova, međunarodnih organa, prvenstveno Evropskog suda za ljudska prava, a zatim i drugih međunarodnih tela, kao što smo videli u ovom slučaju, Komiteta za ljudska prava, mogu da se uvedu u naš sistem", kaže ona.

"Uvešće se pravno sredstvo gde bi se te odluke mogle i priznati", navodi ona. Osim toga otvoreno je i pitanje odgovornosti sudija koji donose ovakve presude.

"U radnoj verziji Zakona o sudijama će se upravo to naći - da država kada nadoknadi šteti licu kojemu je povređeno ljudsko pravo moći će da se kompenzira od državnog funkcionera koji je tu štetu i pričinio", navodi ona.

Bodrožić je zahvalio svima koji su ga podržavali i kolegama na solidarnosti i dodao da se nada da će njegov primer doprineti bržem rešavanju ovakvih slučajeva.

"Ovaj slučaj pokazuje, a to verovatno znaju mnogi građani Srbije, koliko je država brza i efikasna kad vam naplaćuje kazne i kada od vas nešto zahteva, dok je spora i neefikasna kada vama treba da isplati nešto", rekao je on.

Iako je ova odluka suda u Kikindi konačno poništena, zbog drugih presuda istog suda Željko Bodrožić i dalje ima administrativnu zabranu na svoj lični dohodak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: