SB u petak o Kosovu, dolazi Zanijer

Odbačen zahtev Prištine da Fatmir Sejdiu govori na sednici Saveta bezbednosti u petak kao predsednik Kosova, kaže za B92 šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 18.06.2008.

15:31

Default images

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija održaće u petak sastanak posvećen izveštaju generalnog sekretara Ki Mun Bana o Kosovu, ali se još razmatraju detalji sastanka. Na sastanku će, kako je ranije najavio Ban, biti razmotren izveštaj, u kome je on izneo nameru da pojača operativnu ulogu EU u domenu vladavine prava, a pod kišobranom Ujedinjenih Nacija.

Najavljeno je i da će Ban verovatno u petak imenovati italijanskog diplomatu Lamberta Zanijera za novog šefa UNMIK-a.

Inače, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju učestvovaće u petak na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, potvrdio je njegov portparol Džavit Bećiri. Na toj sednici će, kako je agenciji Beta potvrđeno, govoriti i predsednik Srbije Boris Tadić.

Fatmir Sejdiu će na sednici Saveta bezbednosti biti u svojstvu privatnog lica, koga je predsedavajući SB, a to su trenutno SAD, pozvao kao nekog ko bi mogao da doprinese debati, izjavio je ze B92 ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Srbija je uložila primedbu i ona je usvojena, tako da će Sejdiu na sednici učestvovati kao privatno lice", rekao je Jeremić. Prema njegovim rečima, glavna poruka izlaganja predsednika Srbije Borisa Tadića biće da je potpuno neprihvatljiva bilo kakva rekonfiguracija UNMIK sve dok se o tome jasno ne izjasni Savet bezbednosti.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko potvrdio je da šef UNMIK-a Joakim Riker odlazi sa mesta prvog čoveka UN na Kosovu, a da će ga, prema najavama, naslediti Zanijer.

"Mandat specijalnog predstavnika UN približava se kraju, a namera je generalnog sekretara UN da imenuje ambasadora Lamberta Zanijera iz Italije za novog šefa UNMIK-a, verovatno od petka", kazao je Ivanko na konferenciji za novinare u Prištini.

Ivanko je rekao da očekuje da do kraja nedelje stignu praktična uputstva o Banovom predlogu za rekonfiguraciju UNMIK-a.

Koštunica i Konuzin o sednici

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin obavestio je predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu da će zvanična Moskva na sednici Saveta bezbednosti u petak ostati pri svom principijelnom stavu poštovanja Povelje UN i Rezolucije 1244.

"U razgovoru sa ruskim ambasadorom Konuzinom, povodom inicijative generalnog sekretara UN da legalizuje protivpravnu misiju Euleks, koja ima za cilj sprovođenje Ahtisarijevog plana, u potpunosti je potvrđena dosadašnja zajednička politika Srbije i Rusije u pogledu poštovanja Povelje UN i Rezolucije 1244", izjavio je Koštunica Tanjugu.

On je ukazao da je uoči zakazane sednice Saveta bezbednosti najvažnije da Rusija principijelno podržava stav Srbije da je misija Euleks nelegalna i da Savet bezbednosti ne može odobriti predlog Bana za prenošenje nadložnosti sa UNMIK-a na Euleks.

Jeremić: Želimo nastavak dijaloga

Srbija je spremna da nastavi dijalog sa UN-om o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu, ali bez prelaženja "crvenih linija srpske državne politike", izjavio je Tanjugu ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, uoči sednice Saveta bezbednosti o predlogu generalnog sekretara UN -a za reorganizaciju UNMIK-a.

"Mi želimo da na Kosovu i Metohiji imamo međunarodno civilno prisustvo sa maksimalnim kapacitetom na terenu koje će obavljati svoj posao u skladu sa rezolucijom 1244", kaže on.

"Mi ne vidimo nikakav pravni, niti politički prihvatljiv način da dođe do rekonfiguracije trenutne strukture bez potvrde Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je Srbiji neprihvatljiva misija koja bi za svoj mandat imala sprovođenje plana specijalnog izaslanika UN-a Ahtisarija, koji nije dobio potvrdu Saveta bezbednosti. O sastavu međunarodnog prisustva može se razgovarati u okviru UN-a, dodao je Jeremić.

Izbor prvog obaveštajca Kosova

Istovremeno, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači se konsultuju o izboru prvog čoveka Kosovske obaveštajne agencije (KOA), izjavio je zamenik premijera Kosova i portparol vlade Hajredin Kući.

"U toku su konsultacije predsednika i premijera i treba reći da Kosovo ima dovoljno kadrova spremnih da rukovode Agencijom", rekao je Kući elektronskim medijima i dodao da će Agencija vrlo brzo biti formirana. Skupština Kosova je prošlog meseca usvojila Zakon o KOA koji je ukazom predsednika Kosova stupio na snagu od 16. juna. Zakonom je predviđeno da KOA bude nepolitčka i van partijskih uticaja, ali nepodeljena je ocena analitičara da su imenovanje direktora i prijem pripadnika Agencije osetljiva pitanja.

Dve najveće partije Demokratski savez Kosova (DSK) i Demokratska partija Kosova (DPK) nezvanično su imale svoje obaveštajne strukture. Kosovska obaveštajna služba (SHIK) je bila partijska služba DPK i ona je, kako je u subotu izjavio njen šef Kadri Veselji odlučila da se rasformira.

Prema Zakonu, direktora KOA imenjuje predsednik Kosova na predlog premijera, ali poznavaoci bezbednosnih pitanja smatraju da će međunarodni predstavnici na Kosovu, posebno ambasade SAD i Velike Britanije, imati odlučujući uticaj na izbor čelnika Agencije, ali i izbor ljudi koji će u njoj raditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: