Šutanovac: Novi vojni magacini

Godinu i po dana posle eksplozije u vojnom skladištu kod Paraćina specijalizovane ekipe Vojske i Ministarstva odbrane završile su površinsko raščišćavanje terena.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

13:41

Default images

Posle ove nezapamćene i najveće eksplozije u Srbiji ikada ostalo je više od 90.000 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Skladište je obišao ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji kaže da još nije sve očišćeno, ali da nema razloga da građani strahuju.

Od najveće nesreće te vrste u Srbiji, eksplozije u skladištu kod Paraćina sa preko 4.000 tona municije i eksplozivnih naprava, prošlo je više od godinu dana, ali posao oko čišćenja terena još nije potpuno završen.

U sedam eksplozija projektili i rakete leteli su na sve strane, čak i 7.5 kilometara od samog skladišta. Do sada je površinskom pretragom pronađeno i uništeno 90.000 neeksplodiranih naprava, ali se pretpostavlja da ih ima još.

"Očekujem da se u sledećih godinu dana završi ceo taj posao i da napokon sertifikujemo ceo taj kraj, da dobije papire da više ne postoje ubojna sredstva u okolini magacina", kaže ministar odbrane.

Skladište "Paraćinska utrina" u vreme eksplozije bilo je staro tačno 50 godina. Pretpostavlja se da je eksplozija izazvana time što je municija čuvana na otvorenom, jer su mnogi objekti uništeni u NATO-bombardovanju.

"Utoliko je bitno da ubuduće po našem planu izgradimo još nekoliko skladišta, koji će biti standardizovani i imati sve uslove za čuvanje ubojnih sredstava i omogućiti da zaista mirno spavamo i da ne očekujemo da se ovako nešto ponovo desi", kaže Šutanovac.

Na ovom mestu više neće biti vojno skladište. Narednih meseci ostaće samo specijalizovane ekipe, čiji je zadatak da završe i dubinsku pretragu terena ne bi li bili potpuno sigurni da ovde više nema neeksplodiranih naprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: