Uticaj kraha "Lisabona" na Srbiju

Problem oko Lisabonskog ugovora otvara pitanje da li evropske integracije Srbije zavise samo od unutrašnjih političkih faktora ili i od trenutnih trzavica unutar EU.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

01:20

Default images

U nacrtu zaključaka predstojećeg samita EU navedeno je da "Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata ukoliko temeljno radi na nedavno potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Naglašeno je i to da EU "očekuje u Beogradu vladu s jasnim evropskim programom koja će pospešiti nužne reforme".

"Da bi jedna zemlja uopšte mogla da bude kandidat da uđe u proces evropskih integracija, ona zapravo mora da zadovolji te kriterijume koji podrazumevaju da ima stabilnu demokratiju, da ima vladavinu prava, da poštuje ljudska i manjinska prava, da ima tržišnu ekonomiju i tom kriterijumu je kasnije pridodat još jedan kriterijum - a to je da administracija jedne zemlje može da sprovede evropsku integraciju", kaže Sanja Mašanović iz Vladine kancelarije za evropske integracije. Kriza koja je nastupila u Evropskoj uniji posle irskog referenduma, na kojem su građani te zemlje odbili da prihvate Lisabonski sporazum, prema mišljenju pomoćnice ministra inostranih poslova Milice Delević, stvar je koja trenutno najviše brine zemlje članice.

Ona smatra da trenutna evropska kriza nije ozbiljna kao što je to bio slučaj 2005. godine kada su građani Francuske i Holandije rekli "ne" evropskom Ustavu. Delevićeva je dodala da to neće uticati na dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji.

"Ne verujem da to znači zatvaranje vrata za dalji proces proširenja i za brže korake koje treba da učini Srbija i druge zemlje regiona, jer one se u ovom trenutku tek kvalifikuju da postanu kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, a onda, nakon toga, da učine ozbiljne reformske korake da bi postali kandidati, a verujem da će u tom procesu i EU da prevaziđe ovu krizu", rekla je Delevićeva.

Od 1. jula Evropskoj uniji će predsedavati Francuska, koja će, prema rečima francuskog ambasadora šefa misije u EU Pjera Selala, učiniti sve za napredak u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. On je, takođe, dodao da "Srbija ima centralno mesto na zapadnom Balkanu".

Austrija: Ne zaustavljati proces proširenja

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer i ministarka inostranih poslova Ursula Plasnik izjavili su u Beču da negativan ishod referenduma u Irskoj o Lisabonskom sporazumu ne sme obustaviti proces širenja Evrospke unije.

Plasnikova je podvukla da ishod referenduma u Irskoj zasigurno neće zaustaviti proces prijema novih članica sa zapadnog Balkana, pre svega Hrvatske, koja je pred vratima EU.

"Hrvatska neće biti žrtva irskog referenduma. Nema razloga da se uopšte pojave sumnje u taj proces. EU će i dalje nastaviti da sledi primenu evropske perspektive za naše susede na Balkanu", istakla je ona na konferenciji za štampu.

Uspešan proces evropske integracije 27 članica Unije mora biti nastavljen i perpsketive za prijem u članstvo zemalja na Balkanu moraju biti i dalje primenjene, poručio je kancelar Guzenbauer.

"Razvoj u prošloj deceniji je jasno pokazao da su sa EU isceljene rane Drugog svetskog rata, hladnog rata i ratova na prostoru bivše Jugoslavije. To je važno dostignuće kojeg se ne smemo odreći", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: