Saša Cvetojević na slobodi

Saša Cvetojević, koji je u nedelju uhapšen na izlazu iz Hrvatske pod optužbom da nije odslužio vojni rok u Hrvatskoj vojsci, pušten iz zatvora i stigao kasno sinoć u Beograd.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.06.2008.

01:10

Default images

Cvetojević je juče u županijskom sudu u Zagrebu osuđen na osam meseci zatvora, ili uslovno na tri godine, posle čega je pušten iz zatvora Remetinec. Cvetojević, koji ima i srpsko i hrvatsko državljanstvo, objašnjava za B92 da je on vojsku služio u Srbiji, ali ga je, ipak, u Hrvatskoj dočekala poternica.

Cvetojević je, kao maloletnik, sa roditeljima izbegao iz Zagreba u Srbiju i od 1991. živi u Paraćinu. Nekoliko dana pre hapšenja on je bez problema otputovao u Zagreb, kako bi sredio papire i pripremio svoj povratak u rodni grad.

Inače je aktivista Centra za komunikaciju Pravda i upravo se ta nevladina organizacija angažovala na njegovom brzom oslobađanju.

Predsednik Centra Dragan Sekulović kaže za B92 da su u tome pomogli i Srpsko narodno vijeće i njegov predsednik Milorad Pupovac, a na inicijativu Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Beogradu.

Odmah pošto je pušten iz zatvora, Cvetojevića je primio hrvatski vicepremijer Slobodan Uzelac. On je ocenio da je pritvaranje Cvetojevića očigledno posledica ranijeg odnosa prema izbeglicama, koji još nije prevladan. Saša Cvetojević izjavio je da ga policajci nisu tukli, ali da su se posle hapšenja "cinično smejali".

Cvetojević je na konferenciji za novinare u Paraćinu, gde je danas stigao, rekao da ga je policija prebacila u Zagreb, gde je sa lisicama na rukama izveden pred istražnog sudiju.

On je kazao da je pred sudijom rekao da se ne oseća krivim i da je objasnio da je vojsku služio u Srbiji i ima dvojno državljanstvo. Cvetojević ima 34 godine, a iz Hrvatske je izbegao kada je imao 17 godina.

"Kada su srpski mediji objavili da sam uhapšen, posle drugog odlaska kod sudije ja sam oslobođen", kazao je Cvetojević.

On je istakao i da ga u Hrvatskoj terete za period kada je izbegao, a nije se odazvao da služi vojni rok pa ga je Županijski sud u Zagrebu osudio na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine a poternicu je raspisao još 1995. godine.

Cvetojević je u Zagreb išao da vidi prijatelje i mesto gde je nekada stanovao, a zatim izgubio stanarsko pravo nad tim stanom. Najavio je dalju borbu pred sudom za povratak stana u Zagrebu, ali je naveo da će razmisliti da li će ikad više kročiti na tlo Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: