Štampa: Vlada ZES-SPS izvesnija

Vodeći beogradski dnevni listovi slažu se u oceni da je vlada "Za evropsku Srbiju" sa SPS-PUPS-JS sada mnogo izvesnija od kombinacije radikala, narodnjaka i socijalista.

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2008.

01:35

Default images

Lider socijalista Ivica Dačić uporno traži premijersko mesto od koalicije "Za evropsku Srbiju", on neće objaviti prekid pregovora sa narodnjacima i radikalima, piše Blic. Koalicija SPS-PUPS-JS nije objavila prekid i neuspeh pregovora sa narodnjacima i radikalima samo da bi stekla veći ucenjivački kapital u pregovorima koje vodi sa DS, piše list.

Kako Blic saznaje, socijalistima je ponuđeno još jedno ministarstvo i potpredsednici SPS Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić su to prihvatili; ostaje da se izjasni Ivica Dačić, lider SPS.

Večernje novosti objavljuju i strukturu buduće vlade po kojoj bi premijer bio iz DS-a, Ivica Dačić potpredsnik zadužen za bezbednost, a Jovan Krkobabić vicepremijer zadužen za penzije. Koaliciji oko SPS-a pripala bi i ministarstva prosvete, nauke, za Kosovo, kao i ministarstvo za NIP.

List Danas saznaje da su najozbiljniji kandidati za novog ministra policije Dušan Bajatović i Dragan Šutanovac, potpredsednici SPS-a i DS-a, dok kao najverovatnije rešenje za novog direktora BIA figurira Predrag Petronijević, direktor Uprave carina, inače blizak DS-u.

Dulić: Dačiću ne nudimo premijersko mesto

Visoki funkcioner DS-a Oliver Dulić izjavio je da nije tačno da je predsedniku SPS-a Ivici Dačiću ponuđeno premijersko mesto u Vladi Srbije.

Zvanični pregovori sa SPS-PUPS-JS nisu počeli i to je spekulacija koja se pojavila u medijima s ciljem da uspori i zakomplikuje proces formiranja vlade liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije okupljene oko SPS, rekao je Dulić za "Novosti".

"Predsednik Boris Tadić u najskorije vreme poveriće mandat za sastav nove vlade nekom sa liste 'Za evropsku Srbiju'", kazao je Dulić, kao i da "kada vladu formiraju lista koja ima više od 100 poslanika i lista sa 20 poslanika, onda je prirodno da se odgovornost podeli prema toj političkoj snazi".

Ugljanin: Naš doprinos ulasku u EU

Predsednik Stranke demokratske akcije i jedan od lidera Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin izjavio je da će proevropska Vlada Srbije biti formirana u najkraćem mogućem roku.

"Ovo je jedan tok kojim ide Srbija. Želimo da pružimo podršku bržem ulasku Srbije u EU. I ovo je naš doprinos tome", kazao je Ugljanin za "Novosti".

Prema Ugljaninovim rečima, njegova lista imaće jedno ministarstvo u ekonomskom sektoru vlade, a sada nije više bitno da li će to biti upravo ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj, koje su toj listi, kako podsećaju "Novosti" prvi, direktno i javno, ponudili DSS i lider te stranke Vojislav Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: