"Kompromis uslov za stabilnost"

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je rešenje za Kosovo, koje bi bilo prihvatljivo za sve strane, preduslov za stabilnost Balkana.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

18:21

Default images

"Prihvatljivo rešenje za budući status Kosova jeste sine qua non demokratskog, stabilnog, bezbednog, prosperitetnog i integrisanog Balkana, gde je vladavina zakona iznad svega, gde je ostvareno pomirenje, i gde se u potpunosti poštuju vrednosti i sporazumi koji nas povezuju", rekao je Jeremić na okruglom stolu u Rimu koji su organizovale fondacije Karta magna i H.E.R.A.

On je upozorio da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ugrozilo temelje regionalne bezbednosti, i da predstavlja kršenje osnovnih principa međunarodnog sistema, kao što su poštovanje teritorijalnog integriteta država i nepovredivosti međunarodno priznatih granica.

Šef srpske diplomatije je ukazao i na uspostavljanje presedana čije će se posledice osetiti na globalnom nivou.

Jeremić je podsetio da se Evropska unija temelji na vrednostima kao što su poštovanje zakona, ohrabrivanje kompromisa i ustupaka i princip konsenzusa.

"Predlažem da uložimo napore kako bismo uskladili svoje ponašanje sa standardima međunarodnog sistema, izgrađenog na temelju Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je on.

Jeremić je podsetio da i Povelja UN i Karta magna iz 1215. godine, koja je, kako je rekao, možda najvažniji ustavni dokument u istoriji Evrope, kao i Dušanov zakonik iz 1349, prvi ustav Srbije, sadrže principe po kojima je pravda iznad svega.

On je citirao odlomak Dušanovog zakonika u kojem je navedeno da, ako neka kraljeva odluka nije u skladu sa zakonom i pravdom, sudije nisu dužne da je primene, već treba da presude po pravdi i da ne strahuju od vladarevog gneva.

Proizvoljno sprovođenje moći odbačeno je tako što su na globalnom nivou nametnuta obavezujuća pravila ponašanja, koja jasno definišu okvire legitimnog ponašanja, istakao je srpski ministar.

Jeremić je naglasio da treba prevazići podele i nesuglasice, okrenuti se budućnosti i pronaći evropsko rešenje, pošto je budući status Kosova, kako je ocenio, evropski izazov.

"Naša dužnost je da delujemo u skladu sa zakonom i jačamo međunarodni sistem. To je ono šta bi trebalo da postignemo", rekao je šef srpske diplomatije, dodajući da "to neće biti lako, ali je neophodno jer nema drugog puta napred".

Jeremić je izrazio uverenje da će narednih nedelja i meseci svi morati da preduzmu "istorijske korake kako bi se izašlo iz začaranog kruga jednostranih akcija koje su bespotrebno zakomplikovale situaciju."

Govoreći o evropskoj budućnosti Srbije, Jeremić je podsetio da je srpski narod jasno iskazao svoju volju na parlamentarnim izborima 11. maja, na kojima su pobedile proevropske snage.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 29. aprila, prema njegovim rečima, veoma je značajno, jer su njime trasirani obrisi budućnosti Srbije u Evropi.

Podsećajući da je Srbija posvećena poštovanju vladavine zakona i pomirenju u regionu, Jeremić je izjavio da se to odnosi i na saradnju sa Haškim tribunalom.

"Srbija je odlučna u nameri da locira, uhapsi i izruči preostale haške optuženike koji su na slobodi i uveren sam da ćemo u tome uspeti. Saradnja s Haškim tribunalom nije samo naša neosporna međunarodna obaveza, već i moralna dužnost prema našim susedima i celom svetu, ali pre svega prema nama samima", rekao je Jeremić.

Moralna dimenzija pomirenja je od ključnog značaja za izgradnju istinski evropskog Balkana, jer omogućava da se shvati da su zločine počinili pojedinci koji su lažno delovali u ime svoje zemlje, i jer omogućava jačanje i širenje regionalne saradnje, zaključio je šef diplomatije Srbije na skupu u Rimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: