Vujanović: Nije vreme za Kosovo

Nije vreme da se Crna Gora izjasni o nezavisnosti Kosova, kaže predsednik te zemlje Filip Vujanović i ocenjuje da to pitanje ne može da ugrozi bezbednost regiona.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

17:48

Default images

"Naša pozicija je osetljiva i svi imaju razumevanja za ovakvu poziciju Crne Gore", kazao je crnogorski predsednik u intervjuu za nemački radio Dojče vele.

Podgorica će doneti odluku kada proceni da je to u interesu Crne Gore i da ne može da izazove unutrašnje poremećaje, posebno između Srba i Albanaca, i kada se proceni da izjašnjenje neće poremetiti dobre odnose sa Prištinom i Beogradom i strateške integracione ciljeve Crne Gore, izjavio je Vujanović.

"Svakako, ne ishitreno", kazao je crnogorski predsednik.

Upitan da li ulazak Crne Gore u EU Brisel uslovljava priznanjem nezavisnosti Kosova, o čemu se spekuliše u diplomatskim krugovima, Vujanovć je odrično odgovorio.

"Aspolutno ne. Niko mi nije saopštio u bilo kojoj formi da će to usporiti naš putu u EU. Sve zemlje EU nisu priznale nezavisnost Kosova i mislim da je neprimereno vršiti pritisak na neku zemlju van EU da to učini", rekao je predsednik Crne Gore.

On je kazao da ovakva pozicija Crne Gore ne ugrožava dobre odnose sa Beogradom i Prištinom.

"Nama je stalo do dobrih odnosa sa Beogradom i razumemo osetljivost tog pitanja. S druge strane, i Priština razume ovakav stav Crne Gore, jer je i njima bitno da se očuvaju dobri odnosi Srba i Albanaca u Crnoj Gori, što je bitno i za celi region", rekao je Vujanović.

On je dodao da će "pitanja koja se tiču života građana rešavati sa vladom u Prištini jer je ona nadležna", i dodao da je to i ranije tako rađeno u funkciji dobre ekonomske saradnje.

Vujanović je kazao da pitanje Kosova ne može u ovom trenutku ugroziti bezbednost regiona.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, on je kazao da nema otvorenih pitanja i da će u Srbiji biti "formirana vlast koja će biti u funkciji evropskih integracija, dobrog života i dobrih odnosa sa susedima".

"Znam da Demokratska stranka Borisa Tadića saradnju sa Crnom Gorom smatra svojim prioritetom", kazao je Vujanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: