Donatorska konferencija za Kosovo

U Briselu će 11. jula biti održana donatorska konferencija o Kosovu za društveno-ekonomski razvoj Kosova, saopštila je Evropska komisija.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

17:25

Default images

"Međunarodna donatorska sredstva trebalo bi da obezbede i stvaranje valjanih uslova za (privredni) rast, investicije i zapošljavanje, na dobrobit svih zajednica jedne od najsiromašnijih teritorija u Evropi", navodi se u saopštenju Evropske komisije, koja je i organizator ovog skupa.

Naglašeno je i da će "zamašna sredstva" biti obezbeđena iz budžeta Evropske unije.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je izjavio da je "pitanje Kosova duboko evropsko" i da je Evropska unija rešena da "stavi u pogon sve svoje instrumente da bi pomogla Kosovu da ostvari evropsku perspektivu".

"Organizujući donatorsku konferenciju, Evropska komisija uveliko doprinosi prikupljanju finansijskih sredstava za društveno-ekonomski razvoj Kosova", rekao je Ren.

"Činjenica da se pruža podrška rastu i napretku jednog od najsiromašnijih delova Evrope omogućiće da se ojača stabilnost zapadnog Balkana", dodao je evropski komesar.

Ren je pozvao međunarodne donatore da "izdašno pomognu prikupljanje sredstava za Kosovo", navodi se u saopštenju Evropske komisije, uz napomenu da su Kosovu sada potrebna "značajna finansijska sredstva da bi se udovoljilo sve hitnijim potrebama za jačanje institucija i društveno-ekonomski razvoj".

U saopštenju se takođe navodi da su vlasti u Prištini izradile razvojni program, u kojem su "najveći izazovi (privlačenje) investicija za infrastrukturu, kako bi se Kosovo povezalo sa regionom".

Ti izazovi su i poboljšanje uslova obrazovanja za "krajnje mlado stanovništvo", kao i "razvoj institucija Kosova s ciljem da se učvrste demokratija i pravna država u multietničkom društvu".

Evropska komisija je saopštila i da se Kosovo nalazi među najsiromašnijim regionima Evrope, sa dohotkom od 1.774 evra po stanovniku godišnje i stopom nezaposlenosti od oko 40 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: