Fejt: Želimo Euleks na severu

Specijalni izaslanik EU za Kosovo Piter Fejt očekuje da bi Euleks u sklopu UNMIK-a mogao da bude razmešten i na severu Kosova.

Izvor: Beta

Utorak, 10.06.2008.

17:16

Default images

On je to rekao na konferenciji koju je, pod nazivom "100 dana nezavisnosti Kosova: dostignuća i izazovi", organizovao briselski ogranak nemačke Fondacije "Fridrih Ebert".

Fejt je naglasio da to kašnjenje Euleksa neće biti "zabrinjavajuće kašnjenje jer će UNMIK biti prisutan na terenu, pa neće biti bezbednosnih praznina".

"Nadamo se rešenju UN, uključujući UNMIK", precizirao je Fejt.

Diplomatski izvori EU rekli su agenciji Beta da se u Evropskoj uniji očekuje od generalnog sekretara UN Ki Mun Bana pismo u kojem bi on pozvao Euleks da u sastavu "preoblikovane misije UNMIK" bude razmešten na teritoriji Kosova, "tamo gde je to moguće".

Na skupu u Briselu je učestvovao i Skender Hiseni, koji je predstavljen kao "ministar inostranih poslova Kosova".

On je, na pitanje zašto je tako malo zemalja priznalo samoproglašenu nezavisnost Kosova, izrazio uverenje da će "u dogledno vreme" broj zemalja koje će to učiniti dostići "kritičnu masu".

Hiseni je izrazio uverenje da će i sedam zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to ipak učiniti.

On je stavio do znanja da vlasti u Prištini na "međunarodno prisustvo na Kosovu gledaju kao na partnera" i rekao da veruje da Kosovo može postati i ekonomski održivo.

Hiseni je rekao da su Kosovu "očajnički potrebne inostrane investicije".

Po oceni Fejta, paralelne institucije Srba na Kosovu su glavni problem i izazov, i za kosovske Srbe bilo bi bolje da "pokrenu dijalog o tehničkim prednostima Ahtisarijevog plana".

Fejt smatra da se mora stvoriti "jedinstven pravni prostor na Kosovu, da bi se izbegao haos". On je, s tim u vezi, predočio da bi izveštaj generalnog sekretara UN Ki Mun Bana o preoblikovanju Unmika trebalo da sadrži mehanizme o koordinaciji delovanja UN i Euleksa, tako da Euleks može da se rasporedi na celom Kosovu.

"UN će ostati na Kosovu i imaće neka važna zaduženja. Na primer, u interesu Kosova je da preko UN bude zastupljeno u nekim međunarodnim forumima gde bi to, inače, Srbija onemogućila", rekao je Fejt.

Jedna od uloga UN bi, prema njemu, mogla da bude i doprinos regionalnoj stabilnosti kroz olakšavanje kontakata u regionu.

Zamoljen da kaže šta će se desiti s njegovom funkcijom međunarodnog civilnog predstavnika, što je zamišljeno na osnovu Ahtisarijevog plana, Fejt je uzvratio da ta funkcija neće biti obuhvaćena dogovorom UN-EU o Euleksu.

"Funkcija međunarodnog civilnog predstavnika će nakon 15. juna crpeti svoj mandat u kosovskom ustavu, koji će tada biti usvojen i koji sadrži ciljeve i odgovornosti za tu funkciju", izjavio je predstavnik EU.

"Čak i bez univerzalnog legitimiteta, mi ćemo sprovoditi naše zadatke kao Kancelarija međunarodnog predstavnika", dodao je Fejt i istakao da se nada da će se kosovski Srbi okrenuti primeni Ahtisarijevog plana.

Jedan od prvaka kosovskih Srba Oliver Ivanović je na tom skupu predočio da "nije veliki optimista" i da ne očekuje skoru stabilnost na Kosovu, pogotovo kada su u pitanju pravnostatusna situacija i zakoni koji bi privukli investicije.

Ivanović je ocenio da bi za smirivanje situacije na Kosovu i regionu bilo blagodetno da bude formirana vlada u Beogradu, koju bi činili Demokratska stranka, G17 plus i Socijalistička partija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: