Odbrana: Oslobodite Delića

Odbrana bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića zatražila je od Haškog tribunala da Delića oslobodi zato što nije imao efektivnu kontrolu nad mudžahedinima.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

16:47

Default images

Dokazujući u završnoj reči da odred El Mudžahid, iako formalno u sastavu Armije BiH, nije bio u komandnom lancu te vojske, Delićeva braniteljka Vasvija Vidović rekla je da je, po izjavama svedoka, taj odred imao "bliske veze s međunarodnim terorističkim organizacijama i Al Kaidom".

Vidovićeva je citirala svedoka Ali Ahmeda Ali Hamada, jednog od vođa mudžahedina, koji je tokom procesa izjavio da je odred El Mudžahid borbene izveštaje slao Al Kaidi.

"Po Al Hamadu, Al Kaida je imala odlučujuću ulogu u odlučivanju ko će od mudžahedina ići na ratište u BiH i kojoj će se jedinici priključiti... Dakle, Armija BiH nije imenovala vođe El Mudžahida, a odred je imao sopstvene ciljeve i svoju organizaciju... Kako je izjavio Al Hamad, neki komandanti El Mudžahida bili su članovi Al Kaide i podnosili su joj izveštaje", kazala je Vidovićeva.

Al Hamad, koji u BiH izdržava kaznu od 12 godina zatvora zbog umešanosti u teroristički napad u Mostaru 1997, iskaz na suđenju Deliću dao je u septembru prošle godine u Sarajevu, pošto su holandske vlasti odbile da mu daju vizu.

On je tokom svedočenja potvrdio da je bio član Al Kaide i da je kao dobrovoljac došao da ratuje u BiH s iskustvom iz sukoba u Avganistanu.

Odbrana generala Delića u završnoj reči je tvrdila i da je "stvarni" vođa odreda El Mudžahid bio "Šeik Almar Šabani", koji je bio na čelu Islamskog kulturnog centra u Milanu.

"Šabani je imao moć da odredu izdaje fatve, odnosno obavezujuća naređenja", naznačila je Vidovićeva, koja je u sudnici prikazala i "borbene izveštaje" koje su mudžahedini iz Bosne faksom slali Islamskom kulturnom centru u Milanu.

Pored toga, odluku o formiranju i rasformiranju odreda El Mudžahid, prema odbrani, nije doneo general Delić, kako je tvrdila optužba, već islamski savet, šura, u Milanu.

Delićeva braniteljka podvukla je i da vojna policija ABiH nije mogla da hapsi pripadnike El Mudžahida koji počine zlodelo, jer su, kako je posvedočio Al Hamad, za to, prema naređenju Al Kaide, bili zaduženi sami mudžahedini koji su imali "vlastiti disciplinski sistem i pravila".

Mudžahedinski odred nije ABiH dozvoljavao pristup svojim logorima, a u jednom slučaju kada je ABiH uhapsila neke mudžahedine, njihovi saborci su ih oslobodili, rekla je Vidovićeva.

Po njenim rečima, i svedoci optužbe, Srbi koje su mudžahedini držali u zarobljeništvu, tvrdili su da su oficiri ABiH pokušali da ih zaštite.

"Na osnovu tih svedočenja, moguć je samo jedan zaključak - da komande ABiH nisu kontrolisale ni mudžahedine, ni odred El Mudžahid kada je osnovan... Podređeni generalu Deliću de fakto nisu imali kontrolu nad tim odredom... Sve i da je El Mudžahid bio pod kontrolom ABiH, a mi tvrdimo da nije, pozicija odreda bila bi suviše daleko od komandanta Glavnog štaba ABiH da bi do njega stizali izveštaji" o delovanju mudžahedina, naglasila je Vidovićeva.

Završne reči na suđenju Deliću biće nastavljene sutra.

Optužnica tereti Delića za ubistvo i ranjavanje više zarobljenih vojnika Hrvatskog veća obrane koje su 8. juna 1993, na dan kada je on postavljen za komandanta Glavnog štaba ABIH, u selu Maline, kod Travnika, počinili mudžahedini iz sastava Trećeg korpusa ABiH.

General Delić je optužen i za brutalno ubistvo trojice pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih je jednom odsečena glava, te okrutno postupanje prema drugim srpskim vojnicima koje su u okolini Zavidovića u julu 1995. zarobili mudžahedini.

Deliću se na teret stavlja i smrt oko 60 srpskih vojnika zarobljenih pošto je ABiH zauzela Vozuću.

Suđenje Deliću počelo je u julu prošle godine, a Tužilaštvo je sredinom februara završilo svoj dokazni postupak.

Pošto je Tužilaštvo završilo izvođenje dokaza, sudsko veće predsedavajućeg Bakonea Molotoa odlučilo je da kao nedokazanu odbaci treću tačku optužnice protiv Delića koja ga je teretila za to što nije sprečio silovanje tri Srpkinje u logoru jedinice El Mudžahedin u Kamenici 1995.

General Delić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2005. godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio je da nije kriv. Ubrzo je bio pušten na privremenu slobodu, na kojoj je ostao do početka suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: