Ministri traže podatke o budžetu

Ministri za trgovinu i infrastrukturu Srbije Predrag Bubalo i Velimir Ilić zatražili su informacije o stanju u državnom budžetu i kako se troši državni novac.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

13:43

Default images

Oni su naveli da su zabrinuti zbog načina na koji se troši novac iz državne kase. "Tražimo, kao ministri i kao građani Srbije, precizne podatake o tome kako se troši svaki dinar u budžetu", rekao je Bubalo na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da je, u vreme kad je sadašnja vlada formirana, na računu budžeta bilo tri milijarde evra, a da sada ministar finansija Mirko Cvetković tvrdi da je ostalo samo 100 miliona evra.

"Nemamo informacije da li je budžet dobro isplaniran, da li su manji prihodi nego što je bilo planirano ili je problem što se budžet suviše oslanjao na prihode od privatizacije ili privatizacija nije bila dobro isplanirana", rekao je Bubalo.

Budžetski manjak, prema njegovim rečima, nije mogao nastati zbog povećanih troškova za Kosovo.

"Sve što je vezano za Kosovo je isplanirano u redovnom budžetu, a sve što bi bilo preko tog plana moglo bi se rešiti rebalansom budžeta u drugoj polovini godine, posle formiranja nove vlade", ocenio je Bubalo.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić je rekao da su poništeni međunarodni tenderi za izgradnju nekih saobraćajnica jer za te troškove nema novca u Nacionalnom investicionom planu.

"Nestala su sredstva za Koridor 10 i za obilaznicu oko Beograda", naveo je Ilić i dodao da je u 2008. godini u putnoj infrastrukturi urađeno deset puta manje nego u 2007. godini.

Novac i budžeta i NIP-a je, kako je rekao, trošen "nenamenski, za izbore, i prelivan je raznim dogovorima".

On je ocenio da su važni infrastrukturni projekti mogli da se finansiraju novcem od prodaje Robnih kuća Beograd i licence za trećeg mobilnog operatora.

Cvetković: Budžet racionalno trošen

Mirko cvetkoviæ (FoNet)
Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je Tanjugu da je Vlada Srbije u ovoj godini racionalno raspolagala budžetom, jer je za prvih pet meseci deficit dostigao samo milijardu dinara, nasuprot planiranih 14,8 milijardi i ukazao da nije bilo nenamenskog trošenja sredstava iz državne kase.

"Ministarstvo finansija pripremilo je za sledeću sednicu Vlade informaciju o izvršenju budžeta za prvih pet meseci ove godine, koji apsolutno govori o tome da se budžetom racionalno raspolagalo, tako da sam iznenađen izjavama pojedinih ministara koji nisu mogli da sačekaju četvrtak i sednicu Vlade", rekao je Cvetković.

Podsetivši da je u 2008. godini bio planiran deficit budžeta od 14,8 milijardi dinara, Cvetković je rekao da u 2008. nije bilo nenamenskog trošenja sredstava i budžet se realizuje kako ga je Skupština Srbije usvojila.

"Što se tiče priliva od poreza i drugih fiskalnih instrumenata u budžet, oni su veći za dva odsto iznad planiranog", precizirao je Cvetković.

U 2007. godini prihodi od privatizacije iznosili su oko milijardu evra, naveo je ministar finansija i precizirao da je od te suma bilo oko 992,6 miliona evra, zatim oko 17,5 milijardi dinara i oko 2,2 miliona dolara.

U 2008. godinu preneto je oko 500 miliona evra, od čega je do sada potrošeno oko 200 miliona evra za otplatu dugova i kredita, tako da trenutno na deviznom računu budžeta ima oko 300 miliona evra, kazao je ministar.

"Iz ovih sredstava treba isplatiti do kraja godine i druge obaveze, tako da se u septembru pojavljuje deficit o kome sam govorio, ako ne budemo imali značajnije privatizacije. Pri planiranju budžeta, vi se uvek morate oslanjati na privatizacione prihode, ako se planira tekući budžet koji je u deficitu, i to je normalno", rekao je Cvetković.

Ministri za trgovinu i infrastrukturu Predrag Bubalo i Velimir Ilić zatražili su danas informacije o stanju i trošenju sredstava iz državnog budžeta i izrazili zabrinutost zbog načina na koji se troši novac iz državne kase.

Bubalo je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da oni, kao ministri i kao građani Srbije, traže precizne podatake o tome kako je trošen svaki dinar iz budžeta.

On je izrazio negodovanje zbog toga što je iz medija saznao da država do jeseni može imati problem zbog smanjenih priliva u budžetu, kao posledica smanjenih prihoda od privatizacije.

"Čekanje da se formira vlada usporava privatizacije"

Iako je iz Ministarstva finansija saopšteno da u budžetu neće biti dovoljno novca za pokrivanje svih rashoda ako se ne izvrši neka velika privatizacija, državni sekretar Ministarstva ekonomije Luka Andrić izjavio je da u njegovom ministarstvu ne znaju koliko bi novca moglo da se slije u budžet od predstojećih privatizacija.

Andrić za B92 kaže i da čekanje da se formira vlada znatno utiče na proces privatizacije. "Rokovi su pomereni kako bi se omogućilo formiranje vlade i stranim investitorima pružio neki dodatni komfor. Neki tenderi će biti lansirani upravo u toku ovog meseca i nadamo se da neće biti velikog zastoja", rekao je on.

On dodaje da od privatizacija možemo očekivati one koje su trenutno u toku.

"Recimo, Lasta, koja je nekoliko puta odlagana, upravo iz ovih razloga. Neke ćemo ponoviti, poput Mostogradnje, Jugoslovenskog rečnog brodarstva. Imamo i neke veće tendere, Jat i Jat tehnika, koji će svi biti pre leta lansirani. Očekujem da će ih biti 50 do kraja godine i oko 400 aukcija", rekao je Andrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: