Štampa: SPS sve bliži ZES-u

Prema izvorima dnevnih listova u Srbiji, sve je izvesnije da će novu Vladu Srbije formirati koalicija ZES sa partijama okupljenim oko SPS-a i manjinama.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

03:29

Default images

Prema izvorima “Blica“, koalicija Za evropsku Srbiju nije spremna da lideru socijalista Ivicu Dačiću ustupi mesto premijera u novoj vladi. Demokrate, međutim, prema navodima tog lista, nude Dačiću mesto zamenika premijera koji bi imao i nadležnost da kontroliše rad službi bezbednosti, dok je najozbiljniji kandidat za mandatara Bojan Pajtić.

"Razmatrana je ponuda Dačiću da bira između premijerskog i potpredsedničkog mesta, ali to je bilo pre nedelju dana kada još nije bilo poznato da li će se bošnjačka koalicija Sulejmana Ugljanina okrenuti saradnji sa DS-om. Sada kada je to poznato, a Dragan Marković Palma je već prelomio da sarađuje sa listom Za evropsku Srbiju, Dačiću je sužen prostor", tvrdi izvor "Blica". G17 plus je, prema izorima "Blica", izričito protiv Dačića kao mandatara, ali je spremna da prihvati lidera SPS-a na mestu vicepremijera. G17 plus inače treba da potpiše sporazum sa Bošnjačkom koalicijom "Za evropski Sandžak" Sulejmana Ugljanina.

I prema izvorima "Večernjih novosti", male su šanse da će koalicioni partneri DS-a prihvatiti da Ivica Dačić postane novi premijer.

Naime, kako prenosi taj list, pozivajući se na svoje izvore, lideri G17 plus Mlađan Dinkić, SPO-a Vuk Drašković i LSV-a Nenad Čanak nisu prihvatili takvo rešenje, iako je Boris Tadić bio spreman da Dačiću da mandat za sastav nove vlade.

Šef Izvršnog odbora socijalista Branko Ružić, kaže za "Novosti" da u razgovorima sa narodnjačkom koalicijom i radikalima ima još manevarskog prostora za dogovor.

"Pregovori sa DS-om nisu ni započeti, niti nam je do sada upućen zvaničan poziv. Nismo mi politički špekulanti i trgovci. Ne pričamo sa jednom stranom dok traju pregovori sa drugom", izjavio je Ružić.

I potpredsednik socijalista Milutin Mrkonjić izjavio je, za današnji "Glas javnosti", da ne zna ništa o nezvaničnim pregovorima njegove stranke sa demokratama i ponudi premijerskog mesta Ivici Dačiću.

"Ne znam ništa o nezvaničnim razgovorima sa demokratama. Ako neko razgovara, neka to i objašnjava. Mi zvanično još pričamo sa DSS-om. Upravo čekam Ilića da nastavimo razgovor. Ne znam ništa o Tadićevoj ponudi premijerskog mesta Dačiću, a zvanični kandidat naše koalicije za premijera sam ja", rekao je Mrkonjić.

Dogovor sa SPS-om i u Beogradu?

Prema nezvaničnim saznanjima "Blica“, predsednik gradskog odbora SPS-a Aleksandar Antić dobio je "zadatak“ da razmisli na koji način će svojim koalicionim partnerima za Beograd - radikalima i narodnjačkoj koaliciji - da saopšti da SPS ipak neće moći s njima u gradsku vladu.

Izvor "Blica“ navodi da ja Antić "tvrda struja“ u SPS-u i zagovornik saradnje sa radikalima i narodnjacima, te da je moguće da će se u ovu priču "umešati“ viši partijski organi.

Izvor "Blica“ iz DS-a kaže da, sudeći prema pregovorima koji se trenutno vode o formiranju republičke Vlade, koja će najverovatnije biti "u paketu“ sa vladom u Beogradu, najviše šansi da bude gradonačelnik ima kandidat liste "Za evropski Beograd“ Dragan Đilas.

Ilić: Idemo u opoziciju

Lider nove Srbije Velimir Ilić kaže u razgovoru za list "Danas", da će po svemu sudeći koalicija DSS-NS u novom sazivu parlamenta biti u opoziciji.

"Bez obzira na to što iz SPS-a, PUPS-a i JS-a nije stiglo obaveštenje o zvaničnom prekidu prekidu pregovora sa narodnjačkim blokom i SRS-om, jasno nam je da su pregovori završeni i da je Ivica Dačić paralelno vodio nejavne pregovore sa Demokratskom strankom. Naravno, svako ima pravo da pregovara sa kim hoće, da traži više nego što mu pripada, ali u svemu tome treba imati malo dostojanstva, mere i časti", smatra Ilić.

Lider Nove Srbije kaže da će u tom slučaju verovatno propasti dogovor socijalista sa narodnjacima i radikalima o formiranju vlasti u Beogradu.

"Uveren sam da će, ako ne odmah, onda nakon izvesnog vremena biti raskinut i taj koalicioni sporazum SRS-a, narodnjaka i koalicije oko SPS-a. Pitanje je samo šta će biti povod za razvrgavanje ovog dogovora i u kom trenutku će se to desiti. To mora biti bezbedno i za socijaliste koji su tokom potpisivanja garantovali neraskidivost sporazuma čašću i poštenjem", rekao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: