Indija: Ubijeno 35 ljudi

Najmanje 35 ljudi poginulo je u sukobima pripadnika etničke zajednice Gudžar i policije u severozapadnoj indijskoj državi Radžastan, javljaju indijski mediji.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

16:36

Default images

Sukobi su počeli u petak u Bajani, u distriktu Baratpur, udaljenom 155 kilometara istočno od radžastanske prestonice Džaipur, kada je ubijeno 15 Gudžara, a u sukobu sa okupljenom gomilom ubijen je i jedan policajac.

Juče je ubijeno još najmanje 18 Gudžara dok je preko 20 ranjeno kada je policija otvorila vatru na grupu demostranata u Sikandru u distriktu Dausa oko 80 kilometara zapadno od Džaipura.

U istom sukobu sa okupljenima takođe je ubijen jedan policajac.

U oba sukoba okupljeni su zapalili policijske stanice i napali policajce koji su uzvratili hicima iz oružja.

Mediji prenose da su pobunjenici blokirali autoput od Agre do Džaipura kod Sikandra, da su pokušali da preseku putni pravac koji povezuje Džaipur sa Nju Delhijom i da su uspeli u blokadi železničkog pravca od Nju Delhija do Bombaja.

Guverner indijske države Radžastan Vasundara Radža pozvao je lidera Gudžara K.S. Bainsla, bivšeg indijskog vojnog pukovnika, na pregovore.

Međutim, Bainsla je odbio ponudu i zatražio da vladin izaslanika bude poslat u Bajanu, prenela je indijska ND televizija.

Gudžari, uglavnom stočari, traže da bude zvanično priznati kao etnička zajednica kako bi se kvalifikovali za dobijanje državnog posla i kvota u školama, prenela je agencija DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: