Internet opasnosti po mlade

Seksualne ponude nepoznatih ljudi preko interneta dobilo je 19 odsto srednjoškolaca u Srbiji, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

14:14

Default images

Čak tri odsto je na njih i odgovorilo, a tri momka su imala i ozbiljne probleme zbog takve komunikacije. To su, pokazali rezultati istraživanja Ministarstva omladine i sporta za potrebe izrade strategije za mlade u kojem je učestvovalo oko 5.000 dece.

U Srbiji 70 odsto dece ima kompjuter na kojem prosečno provode dva sata dnevno.

Internet komunikacija je dobrovoljna i obično počinje pristupanjem forumima, dopisivanjem ili ostavljanjem ličnih podataka.

Istraživanje je pokazalo da su mladi svesni opasnosti, ali da nisu dovoljno oprezni.

Psiholog Dijana Plut kaže da internet otvara prozor u svet i da je razumljiva radoznalost dece.

Međutim, Dijana ističe da je zbog otvorenosti internet pogodan za zloupotrebu i nasilje nad mladima.

"To je ozbiljan problem ugrožavanja, može da stvori patnju kod deteta, može da ga osramoti mnogo više nego direktno nasilje ili dobacivanje. Jako je opasan oblik nasilja i može detetu da stvori pakao od života. Zamislite samo da vam pošalju sliku na Jutjub kako ste nespretni na fizičkom", kaže ona.

Mladi su na internetu osim vređanja izloženi i seksualnom uznemiravanju i raznim oblicima vrbovanja.

Nevladina organizacija Astra je pre tri godine kreirala petnaestogodišnju sajber devojčicu, koja ima normalne navike i okruženje.

Virtuelna devojčica nije inicirala kontakt, ali su nju za 50 sati kontaktirali 450 puta, uglavnom osobe muškog pola, od maloletnika do starijih od 50 godina.

"Ono što je specifično u internet komunikaciji je taj osćaj bliskosti. Vi komunicirate sa osobom koju ne vidite, verujete u podatke i ako se nađete na istoj talasnoj dužini, što nije teško, vi osećate bliskost", kaže Ivana Radović iz nevladine organizacije Astra.

U Srbiji ne postoji institucija koja se u potpunosti bavi rešavanjem sajber kriminala.

Stručnjaci smatraju da je rešavanje problema otežano jer su roditelji tehnološki manje pismeni i ne znaju kako da zaštite decu.

Takođe, ni u školama deca ne uče o mogućim rizicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: