Novo istraživanje Marsa

Novo poglavlje u istraživanju Marsa započeće sletanjem probne letilice Feniks nakon putovanja dugog 680 miliona kilometara.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

13:19

Default images

Cilj misije "Feniks" je traganje za znakovima života na crvenoj planeti na kojoj su tokom ranijih istraživanja otkriveni tragovi leda. NASA je odobrila misiju Feniks nakon što je Marsov satelit Odisej poslao slike ledenog omotača 2002. godine.

Letilica će ući u Marsovu atmosferu brzinom od oko 20.000 kilometara na čas i spustiti se severnije nego bilo koja prethodna letilica do sad, najavili su u NASI.

Do sada je uspelo samo pet od ukupno 15 pokušaja spuštanja letilica, jer je teren na Marsu izuzetno težak.

"Ovo je zaista prelomni trenutak misije. Iako su procene da ćemo se uspešno spusti 50 odsto. Izazov kakav je ovaj zahteva ogromne mere opreza da letilica kao što je Feniks ne bi završila kao još jedna statistika", kaže Dag Mekaščn, NASA.

Letilica treba da se prizemi u plitku uvalinu na severu planete. Naučnici veruju da se tu nalazi čitavo ledeno prostranstvo.

Tokom tromesečne misije Feniksov zadatak bi bio da istraži da li je u zemljištu i ledu moguć opstanka mikrobiološkog života.

Ali, čak i naučnici veruju u nenaučnički faktor sreće.

Čitav projekat košta oko 420 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: