Novi zemljotres pogodio Kinu

Jedna osoba je poginula, 25 je povređeno, a više od 70.000 kuća je uništeno u novom zemljotresu na jugozapadu Kine. U zemljotresu u Kolumbiji poginulo je šest osoba.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.05.2008.

09:38

Default images

Potres se dogodio u oblasti Kingčuan u Sečuanu, a jedan poginuli i svi povređeni stradali su tokom rušenja kuća i u odronima zemljišta, rekao je zvaničnik iz Kancelarije za vanredne situacije u gradu Guangjuanu Vang Fei. Još jedno lice je povređeno u oblasti Venksianu u severozapadnoj provinciji Gansu koja se graniči sa oblašću Kingčuan.

Oko 71.300 kuća se srušilo, a više od 200.000 bi moglo da se sruši nakon novog zemljotresa, rekao je Vang Fei, a prenosi kineska agencija Sinhua.

Epicentar zemljotresa, jačine 5,8 stepeni, bio je oko 40 kilometara severozapadno od grada Guangjuen, navela je američka seizmološka služba.

U zemljotrsu, najjačem od razornog zemljotresa koji je pogodio jugozapad Kine 12. maja, u opštini Guangjuan poginula je jedna osoba i više od 260 osoba je povređeno, od kojih 24 teže, javili su kineski mediji.

Zemljotres se osetio i u Pekingu, udaljenom 1.300 kilometara, gde su se poslovne višespratnice ljuljale.

Pretpostavlja se da je reč o jednom iz serije potresa u smirivanju tla, nakon glavnog udara koji je pogodio jugozapad Kine 12. maja.

Kineske vlasti su danas saopštile novi bilans žrtava tog zemljotresa, prema kome sue poginule 62.664 osobe, dok se 23.775 i dalje vode kao nestale.

Kineski premijer Ven Đibao je rekao da bi broj poginulih mogao da bude veći od 80.000 osoba.

U zemljotresu u Kolumbiji 6 mrtvih

Šestoro ljudi je poginulo, a osam je povređeno u zemljotresu jačine 5,6 stepeni Rihterove skale koji je pogodio centralni deo Kolumbije.

Troje ljudi, uključujući malu bebu, poginulo je u lavini koja je zatrpala njihov automobil, dok je u odronima zatrpano još troje ljudi.

Posle zemljotresa blokiran je autoput koji vodi iz Bogote, a u blizini epicentra srušeno je desetak kuća i crkva u jednom selu, saopštile su vlasti.

Kako prenose agencija, zgrade u Bogoti su se zaljulale, a stanovnici istrčali na ulice.

Epicentar zemljotresa je bio na 54 kilometra jugoistočno od Bogote na dubini od 3,5 kilometra, saopštio je američki Geološki pregled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: