FARK potvrdio smrt vođe

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) potvrdile su da je osnivač i vođa te pobunjeničke organizacije Manuel Marulanda u martu preminuo od srčanog udara.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.05.2008.

09:15

Default images

Prvu zvaničnu informaciju o smrti Marulande objavio je kolumbijski ministar odbrane Huan Manuel Santos u intervjuu juče objavljenom u nedeljniku "Semana". Santos je, međutim, dodao da kolumbijska vlada traži zvaničnu potvrdu smrti lidera pobunjenika poznatog pod nadimkom "Siguran pogodak".

Komandant FARK-a poznat kao Timošenko rekao je danas za venecuelansku televizijsku mrežu "Telesur" da je Marulanda umro u "rukama svojih drugova, okružen telohraniteljima".

Timošenko je potvrdio da je lider pobunjenika umro 26. marta i dodao da će FARK sada predvoditi njen glavni ideolog Alfonso Kano.

Glasine o smrti ili ozbiljnoj bolesti Marulande i ranije su se pojavljivale, premda nikada nisu bili potvrđene. Kolumbijska vlada je više puta u poslednjih 15 godina objavljivala da je mrtav, što se kasnije ispostavljalo kao netačno.

Marulanda, čije je pravo ime Pedro Antono Marin, organizovao je FARK 1960-ih kao levičarsku pobunjeničku grupu za borbu za socijalnu pravdu.

Nakon četiri decenije borbe, FARK je oslabljen ofanzivom koju je pokrenuo predsednik Alvaro Uribe. Sa slabljenjem podrške među Kolumbijcima, FARK je bio prinuđen da se povuče u zabačene džungle i planine, ali i dalje predstavlja opasnost u nekim oblastima finansijski potpomognut zaradom od krijumčarenja kokaina.

FARK je ove godine pretrepeo veći broj udaraca, uključujući ubistvo glavnog portparola i jednog visokog komandanta, kao i sve veći broj slučaja dezerterstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: