Stanje u medijima, šta nakon izbora

U Beogradu je organizovan skup o stanju u medijima zbog ekcesa i napada na medije u predizbornoj kampanji.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2008.

17:47

Default images

Precizna regulativa, samoregulacija, okončanje privatizacije i transparentni vlasnički odnosi preduslovi su za slobodno i odgovorno novinarstvo, zaključeno je na okruglom stolu "Stanje u medijima: koliko su novinari odlučni da se bore za slobodno novinarstvo". Skup su organizovali Nezavisno udružnje novinara Srbije (NUNS) i list "Republika".

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće ponovila je ocenu da je kampanja bila prljava i da je poslednjih osam dana pokazala da su se mediji svrstali uz politiku i bili promoteri govora mržnje.

Glavni urednik "Republike" Nebojša Popov založio se za jasno razlikovanje onih koji su se zalagali za politiku rata i pravdali ubijanje od profesionalnog novinarstva i naveo da je danas stvorena lažna dogma, bezmalo kliše, da objektivnost znači podjednaku distancu prema svim idelogijama.

Pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić ocenio je da reforma medijskog sektora nije završena i naglasio da su neophodne izmene zakona o informisanju i o radiodifuziji, kao i usaglašavanje odredaba zakona o glavnom gradu i lokalnoj samoupravi sa sistemskim zakonima kojima se reguliše vlasništvo.

Janjić se nada da će izmene tih zakona, kao i donošenje zakona o medijskoj koncentraciji, biti okončano ove godine.

Njegovoj oceni da jedino tržište garantuje razvoj i slobodu medija, Olivija Rusovac iz "Republike" suprotstavila je pravo menadžera da određuju uređivačku politiku i, navodeći aktuelne promene u magazinu Ekonomist, založila se za veća prava redakcije i novinara u uređivanju medija, kao i angažman udruženja na tom planu.

Navodeći primere velikih evropskim medija, novinar Vremena Dejan Anastasijević i dopisnik BBC-ja Đorđe Vlajić naglasili su značaj samoregulacije i transparetnosti vlasništva nad medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: