SPC: Promene u maju?

Redovno majsko zasedanje Sabora moglo bi da donese promene u vrhu Srpske pravoslavne crkve, smatra novinar Petar Pašić.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2008.

16:16

Default images

Saboru bi, prema pravilu, trebalo da predsedava patrijarh Pavle, koji je od novembra prošle godine na lečenju na Vojnomedicinskoj akademiji i umesto njega dužnosti obavlja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Na dnevnom redu Sabora su tekuća pitanja SPC-a i pitanje položaja Kosova. Nezvanično se međutim pominje da pojedine struje u Crkvi na dnevni red pokušavaju da uvrste i izbor novog patrijarha.

Sabor je, kako nezvanično saznaju pojedini beogradski listovi, počeo polemikom arhijereja. Posebno je oštar sukob vladike Artemija i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Što se tiče vladike Artemija, potvrdio je da je čuo spekulacije da se sprema njegova smena, odnosno premeštaj iz sadašnje Eparhije raško- prizrenske u neku drugu eparhiju, ali vladika je objasnio da oni koji to pokušavaju ne poznaju Ustav Crkve i kanone, jer kanoni u svakom smislu štite vladiku", kaže novinar Glasa javnosti Petar Pašić.

On navodi da arhijereji nisu mogli da se dogovore ko će predsedavati Saboru, da li najstariji član Sinoda, a u ovom trenutku to je mitropolit Amfilohije, ili najstariji član Sabora, a to je mitropolit zagrebačko- ljubljanski Jovan.

"Arhijereji su, takođe, na jučerašnjem zasedanju, na otvaranju, zamerili mitropolitu Amfilohiju na prečestom pojavljivanju u javnosti, tako da je on na udaru, kako se tvrdi u Crkvi, bosanskog lobija", objasnio je Pašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: