Niš: Najviše odbornika DS-u

Demokratska stranka u Nišu na lokalnim izborima na kojima je nastupila samostalno osvojila je najviše odbornika u gradskoj skupštini, prema rezultatima te stranke.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 11.05.2008.

23:58

Default images

U izbornom štabu DS je na konferenciji za novinare saopšteno da je DS od 61 odbornika u Skupštini grada osvojila 20 mandata, SRS 18 mandata, G17 plus 7, SPS koja je nastupila u koaliciji sa PUPS, JS i PSS osvojila je sedam mandata, DSS-NS šest madata i LDP tri mandata.

Slične rezultate večeras je saopštila i SRS, prema kojoj je, takođe, najviše glasova osvojila DS.

Šef izbornog štaba DS-a Miloš Simonović rekao je na konferenciji za novinare da će ta stranka vrlo brzo otpočeti razgovore o koalicijama na lokalnom nivou.

"Najpre ćemo razgovarati sa partnerima sa republičkog nivoa i očekujemo brz dogovor. Očekujemo da posle četiri godina stagnacije Niš povrati poverenje investitora i ambasadora", rekao je Simonović.

Liste Za evropsku Srbiju osvojila je i u Nišu najviše glasova na republičkim izborima.

Na lokalnim izborima u Nišu bilo je 15 listi koalicija, stranaka i grupa građana.

Ubedljiva pobeda "Zajedno za Kragujevac"

Prema podacima Izbornog štaba koalicije "Zajedno za Kragujevac- G17 plus", ta koalicija je, prema podacima sa 67,18 odsto obrađenih biračkih mesta, na lokalnim izborima osvojila 43,92 odsto glasova od ukupnog broja birača, odnosno 42 mandata od ukupno 87 koliko će imati Skupština grada.

Na drugom mestu je SRS koja je osvojila 19,27 odsto glasova, odnosno 18 mandata, dok je na trećem mestu lista "Za evropsku Srbiju- Boris Tadić" sa osovjenih 14,48 odsto glasova, odnosno 13 mandata. SPS je osvojila 8,96 odsto glasova, odnosno osam mandata, dok je DSS-NS osvojila 6,39 odsto glasova, odnosno šest mandata.

G 17 plus je na lokalnim izborima u Kragujevcu na listi koalicije "Zajedno za Kragujevac" koju čine Stevanovićev Srpski demokratski pokret obnove, Šumadijska narodna stranka, Liga za zaštitu privatne svojine i Šumadijski kulturni centar.

Čačak: Najviše glasova za DSS-NS

Na lokalnim izborima u Čačku, sa obrađena 23 biračka mesta, najviše glasova dobila je lista "NS-DSS-Velimir Ilić" koja je osvojila 29,02 odsto glasova.

Lista "Za evropski Čačak - Boris Tadić" dobila je 17,75 odsto, SRS 15,11, lista SPS-PUPS 11,81 odsto, G17 plus 7,9 a ostali ispod pet odsto glasova.

Prema podacima OIK-a sa obrađena 23 biračka mesta, na izbore u Čačku je izašlo oko 56,8 odsto birača, od 99.769 koliko ih je ukupno upisano u birački spisak.

Na lokalnim izborima u Čačku učestvuje 10 izbornih lista, četiri koalicije, tri grupe građana, dve stranke i jedan pokret.

Jagodina: JS-SPS-PUPS preko 50 odsto

Prema podacima izbornih štabova političkih stranaka, koalicija JS-SPS-PUPS na lokalnim izborima u Jagodini osvojila je više od 50 odsto glasova i moći će samostalno da formira vlast.

U centru grada zakazan je koncert uz učešće više estradnih umetnika kojim će, kako kažu u koaliciji JS-SPS-PUPS, zahvaliti građanima opštine Jagodina na poverenju da i naredne četiri godine vode opštinu Jagodina.

Na izborima za Skupštinu Srbije u opštini Jagodina, prema podacima političkih stranaka, pobedila je lista "Za evropsku Srbiju – Boris Tadić".

Valjevo: DS vodi

Prema prvim preliminarnim podacima stranačkih izbornih štabova, u Valjevu je na lokalnim izborima najviše glasova osvojila Demokratska stranka, ispred Srpske radikalne stranke.

Prema tim izvorima, DS je osvojio oko 27 odsto glasova, SRS oko 20 odsto, a Nova Srbija i Socijalistička partija Srbije po oko 10 odsto glasova izašlih građana.

Koalicija G17 plus - SPO osvojiće oko sedam odsto glasova, Demokratska stranka Srbije oko 6,6 odsto, a koalicija LDP-Pokret za Valjevo oko 5,7 odsto glasova.

Od ostalih lista, najbliži cenzusu su Socijalistička narodna stranka sa oko 4,3 odsto i GG "Pobeda za Valjevo" ginekologa Slobodana Gvozdenovića sa oko 3,9 odsto glasova izašlih birača.

Učestvovalo je 11 stranaka, koalicija i grupa građana, a izlaznost birača procenjuje se na više od 60 odsto.

Užice: "Za evrosko Užice" 39,82 odsto

Na lokalnim izborima u Užicu koalicija "Za evropsko Užice", koju čine DS-G17 plus-SPO, osvojila je 39,82 odsto glasova, saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu obrađenog materijala sa 25 od ukupno 94 biračka mesta.

Sledi koalicija "Da pobedi Užice" koju čine DSS-NS-Liga za Užice-PUPS sa osvojenih 24,87 odsto glasova i SRS sa 18,32 odsto glasova birača.

Koalicija SPS-Pokret za Užice osvojila je 10,89 odsto glasova, a LDP 6,09 odsto glasova, pokazuju podaci Gradske izborne komisije u Užicu.

Takve rezultate glasanja sa neznatnim odstupanjima potvrdili su i kandidati dve izborne liste koje su u Užicu dobile najviše glasova i kandidati za gradonačelnike Jovan Marković (DS) i aktuelni predsednik opštine Tihomir Petković (DSS), koji je koaliciji okupljenoj oko DS-a čestitao na osvojenim glasovima.

U izjavi lokalnim medijima Jovan Marković (DS) je rekao da je prezadovoljan ostvarenim izbornim rezultatom čime su ispunjena predizborna predviđanja DS-a u Užicu i osvajanje 40 odsto glasova na izborima za gradsku skupštinu.

On je naveo i da će na formiranje lokalne vlasti uticati stvaranje nove Vlade Srbije i da će se taj proces svakako odraziti i na lokalni nivo.

Užičke demokrate večeras slave pobedu u sedištu stranke, a na gradskim ulicama mogu se videti kolone automobila u pobedničkoj vožnji sa zastavama i obeležjima DS-a.

Formiranjem gradske skupštine u Užicu će biti prekinuta privremena uprava koja je uvedena u novembru 2006. godine.

Leskovac: DS 23, SRS 20 odbornika

Demokratska stranka osvojila je u Leskovcu 23 od ukupno 75 mesta u lokalnoj skupštini, saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu prebrojanih 40 odsto glasova.

Prema podacima GIK-a, Srpska radikalna stranka osvojila je 20, koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija devet, G17 plus sedam i koalicija Socijalistička narodna stranka-Socijaldemokratska partija šest odborničkih manadata.

Po pet mandata dobili su koalicija Socijalistička partija Srbije- Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Pokret snaga Srbije, kao i regionalna stranka Alijansa demokrata.

DS se nalazi i na prvom mestu po broju osvojenih glasova za parlament Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: