Izbori na Kosovu: Uglavnom mirno

Na severu Kosova otvorena su sva biračka mesta potvrdio je za B92 koordinator radnog tela RIK-a za Kosovo i Metohiju Milinko Bajčeta. Manji incident u selu Banje.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 11.05.2008.

11:13

Default images

Glasanje na Kosovu obavlja se na 279 birackih mesta, kao i na 16 na kojima će glasati raseljeni koji žive na Kosovu. Birači sa pravom glasa moći će da glasaju za odbornike svoje opštine gde god da se nalaze, potvrđeno je za B92 u random telu Republičke izborne komisije za Kosovo.

RIK je akreditovao desetak organizacija koje će pratiti izbore na Kosovu.

Osim manjeg incidenta na biračkom mestu u selu Banje, bezbednosno stanje na Kosovu je mirno i potpuno pod kontrolom potvrdili su jutros za B92 predstavnici Kosovske policijske službe i Kfora.

Međunarodni policajci i pripadnici Kfora u uobičajnom broju patroliraju i obilaze objekte u kojima se glasa.

Incident u selu Banje na Kosovu

Glasanje za parlamentarne i lokalne izbore na Kosovu i Metohiji trenutno je prekinuto na jednom biračkom mestu u opštini Srbica, zbog sukoba između članova biračkog odbora i birača.

Član Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora na Kosovu Veljko Odalović izjavio je da je na biračkom mestu broj 2 u selu Banje došlo do nereda, u kojima su učestvovali članovi biračkih odbora i birači i da je glasanje prekinuto dok se ne utvrdi koliki je stepen neregularnosti.

Regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je policija privela jednu osobu koja je učestvovala u incidentu.

"To lice privedeno je u podstanicu policije u mestu Suvo Grlo, opština Srbica, a tereti se za remećenje javnog reda i mira. Druga osoba koja je učestvovala u incidentu i koja je zadobila lakše telesne povrede hospitalizovana je", rekao je Hoti.

Koordinator opštine Srbica Dejan Tomašević izjavio je Tanjugu da se incident dogodio jutros, kada su se sukobili predstavnik SPS-a koji je član odbora i jedan građanin koji je želeo da glasa.

Riker: UNMIK ne priznaje ishod izbora

Šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je danas da su izbori za srpske lokalne organe vlasti na Kosovu bez zakonskog utemeljenja i poručio da UNMIK neće priznati njihove rezultate.

U saopštenju UNMIK-a navedeno je da srpske vlasti sprovode lokalne izbore "svesne da time prkose UNMIK-u koji, prema rezoluciji 1244, jedini ima mandat da dozvoli održavanje izbora na Kosovu".

"Nelegalni izbori ne mogu imati legalne posledice. Njihov ishod neće biti priznat", rekao je Riker, prenosi pres služba UNMIK-a.

UNMIK je izrazio žaljenje što je "Republika Srbija izabrala da ignoriše odredbe rezolucije 1244" i odlučila da održi izbore bez dozvole misije UN na Kosovu.

"Potezi Republike Srbije u suprotnosti su sa njenim izjavama da poštuje isključivu nadležnost šefa UNMIK-a kad su u pitanju izbori i u više navrata javno izrečenom podrškom punoj primeni i poštovanju rezolucije 1244", kaže se u saopštenju UNMIK-a.

Riker je naveo i da "lokalni izbori, njihov ishod i srpski lokalni organi vlasti, za koje oni planiraju da izaberu predstavnike, nemaju zakonsko utemeljenje ili efekta na Kosovu".

UNMIK: Beograd krši 1244

Održavanje lokalnih izbora Republike Srbije na Kosovu je kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i rezultati tih izbora neće biti važeći, izjavio je portparol UNMIK Aleksandar Ivanko za Radio Slobodna Evropa.

UNMIK i institucije Kosova su upozorili da su lokalni izbori Srbije nelegitimni i da rezultati neće biti važeći, međutim glasanje se toleriše.

UNMIK neće priznati rezultate lokalnih izbora Srbije na Kosovu jer je njihovo održavanje u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, rekao je Ivanko.

On je rekao da je Beograd upoznat sa tim stavom, ali da nastavlja da krši Rezoluciju.

“Lokalni izbori su nelegalni i neće biti validni, jer na osnovu Rezolucije 1244 samo misija UN na Kosovu može da organizuje lokalne izbore. Naš stav smo vrlo jasno preneli srpskoj vladi, ali oni su ipak organizovali izbore i time prekršili Rezoluciju Saveta bezbednosti UN, za koju kažu da podržavaju,” naglasio je Ivanko.

Što se parlamentarnih izbora tiče, za predstavnike UNMIK njihovo održavanje nije problematično.

“Parlamentarne izbori nećemo podržati, a ni sprečiti,” rekao je Ivanko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: