Italijani grade hidrocentralu?

Srbija bi uskoro mogla kroz saradnju sa italijanskom pokrajinom Lombardijom da dobije hidrocentralu koja će moći da se koristi za vodosnabdevanje i za proizvodnju struje.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

16:09

Default images

Projekat bi trebalo da se radi zajedno sa italijanskom pokrajinom Lombardija, a vrednost investicije je skoro 100 miliona evra, najavio je ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević.

"Srbija dobija čistu zelenu energiju, dobija regulisanje vodotoka jedne reke sa kojom je prethodnih godina bilo dosta problema, i investiciju koja će zaposliti ljude u Srbiji. U krajnjem slučaju proizvod koji je tražen na tržištu širom sveta, a to je električna energija. To je najčistiji izvozni artikal koji jedna zemlja može da obezbedi", kazao je Milosavljević.

Osim hidrocentrala predstavnici Lombardije su najavili saradnju i u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Za Srbiju bi to značilo nove investicije, nova radna mesta, ali i nove brendove s kojima bi Srbija mogla da izađe na tržište Evropske unije.

"Na sastanku sa ministrom Milosavljevićem smo pričali i o tome da voda ne služi samo za dobijanje električne energije. S vodom je povezana i tema o poljoprivredi i hrani. Voda, energija i ambijent su prioriteti regije Lombardija", rekao je Adriano De Majo, predstavnik kabineta predsednika Lombardije.

Predstavnici Lombardije su istakli da su zainteresovani i za povezivanje Dunava, preko Velike Morave i Vardara, sa Solunom i Egejskim morem. Srbija bi time postala koridor preko koga bi bio moguć jeftin tranzitni saobraćaj. Potpisivanje ugovora najavljeno je za septembar, kada bi delegacija ove pokrajine trebalo ponovo da poseti Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: