Prodi odbio "Gasprom"

Romano Prodi je odbio ponudu Rusije da stane na čelo švajcarske kompanije "Saut Strim" koja realizuje projekat gasovoda "Južni tok", javila je agencija Rojters.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

14:59

Default images

Ruski dnevnik "Komersant" je nedavno objavio da će predsednik "Gasproma" Aleksej Miler 28. aprila u Rimu ponuditi sada već bivšem italijanskom premijeru da stane na čelo švajcarske kompanije.

Time bi se ponovio slučaj kompanije "Nord Strim", operatera gasovoda "Severni tok", čije akcionare predvodi bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Zamenik predsednika upravnog odbora ruskog holdinga Aleksandar Medvedev je u septembru prošle godine izjavio da će "Saut Strim" biti organizovan na sličan način kao "Nord Stream", u kome 51 odsto pripada "Gaspromu", a po 24,5 odsto nemačkim kompanijama E.On i BASF.

Ruski gasni monopolista bi tako "okružio Evropu gasovodima sa juga i severa za isporuke u različite regije EU", precizirao je Medvedev.

Planirano je da "Južni tok" transportuje 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje od 2013. godine, s tim što bi izgradnja te rute trebalo da počne ove ili 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: