Pajtić protiv stava DZVM-a

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je neprimereno porediti položaj Srba na Kosovu sa položajem nacionalnih zajednica u Vojvodini i u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.04.2008.

17:40

Default images

"Srbi na Kosovu su danas najugroženija etnička zajednica u celoj Evropi i zahtevaju posebnu vrstu zaštite i to, pre svega, egzistencijalne zaštite", rekao je Pajtić.

"Apsolutno je neprihvatljivo preslikavanje položaja srpske nacionalne zajednice na položaj bilo koje nacionalne zajednice u Vojvodini i neprihvatljivo je poređenje Kosova i Vojvodine", ocenio je Pajtić reagujući na izjavu predsednika Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandora Pala.

On je podsetio da DS ne prihvata Ahtisarijev plan, jer ta stranka zastupa stav da je Kosovo sastavni deo Srbije, a Ahtisarijev plan to negira.

"Dakle, Vojvodina i Kosovo su dve potpuno različite regije. Položaj pripadnika svih nacionalnih zajednica u Vojvodini jeste položaj koji je zasnovan na najvišim evropskim standardima i taj položaj se može unapređivati", rekao je Pajtić.

On je naveo da program DS-a podrazumeva njegovo unapređivanje, ali nikako neće prihvatiti izjednačavanje položaja bilo koje nacionalne zajednice sa položajem Srba na Kosovu, niti može prihvatiti teritorijalnu autonomiju bilo koje nacionalne zajednice.

Pajtić je naveo da bi veoma loše rešenje za Vojvodinu bilo kada bi svaka nacionalna zajednica, a ima ih preko 20 u toj pokrajini, želela da se grupiše po etničkom principu.

"Bilo bi veoma loše za atmosferu u celom društvu kada bi vojvođanski Slovaci, Rumuni, Mađari, Hrvati, Srbi počeli da prave svoje teritorijalne autonomije, i to je, dakle, princip koji za DS nije prihvatljiv", ukazao je Pajtić.

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandor Pal smatra da bi ono što će eventualno dobiti kosovski Srbi po planu Martija Ahtisarija trebalo da pripadne i vojvođanskim Mađarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: