Verhagen: Hag ključ za integracije

Ključni uslov za nastavak integracija Srbije sa EU je puna saradnja sa Hagom, izjavio je za B92 ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Verhagen.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

15:21

Default images

U razgovoru sa glavnim urednikom B92 Veranom Matićem, šef holandske diplomatije naglasio je da je ta zemlja u saradnji s ostalim članicama Evropske unije formulisala uslove koji moraju biti zadovoljeni kako bi Srbija otišla korak dalje u pridruživanju Uniji. Ključni uslov je, prema njegovim rečima, puna saradnja s Haškim sudom.

"Odmah da kažem kako se nadam, a uz to i zalažem za to da Srbija nađe i prepozna svoju budućnost unutar evropskih struktura," rekao je Ferhagen. "Jedan od prvih utisaka koje sam ostavio kada sam postao ministar spoljnih poslova bio je sledeći - pitali su me koja su moja očekivanja i koje ideale imam za budućnost, a ja sam rekao: da zemlja kao što je Srbija postane član Evropske unije. Zato verujem da ćemo tek tada, ako Srbija bude zajedno s nama u EU, biti u mogućnosti da okrene novu stranicu u istoriji".

On je podsetio da evropska saradnja počiva na tome da zemlje koje su u prošlosti međusobno vodile rat i bile sukobljene, "upravo putem evropske saradnje ostvare suživot u miru i da baš putem te evropske saradnje ostvare veći prosperitet, bezbednost i stabilnost u regionu".

"Što se toga tiče, zalažem se za to da sve zemlje Balkana koje su ratovale jedne s drugima, u poslednjem ratu nakon Drugog svetskog rata u Evropi, zajedno s drugim evropskim zemljama postanu članice EU", rekao je Verhagen za B92.

“U pregovorima koji su do sada vođeni u vezi s Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju mi smo već uključili Srbiju, Tadića i vladu, i već je tu naglašen prioritet suzbijanja politike nekažnjavanja i saradnje s Tribunalom”, nastavio je Verhagen. “Srbiju smo uključili u te diskusije i upravo smo zato što ne želimo da idemo na ruku nacionalističkim grupama rekli da hoćemo, želimo da pružimo pomoć i dali smo samo kao Holandija pedeset miliona evra za razvoj Srbije u proteklom periodu. To je, takođe, razlog zašto sam u januaru, tj. pre izbora i diskusije o potpisivanju ugovora o pridruživanju, rekao da želim da pomognem da se Srbija uključi u Evropu, i to je bio razlog zbog čega sam onda predložio jedan politički sporazum kako bi došlo do ubrzanja npr. u razmeni studenata, bržem izdavanju viza”.

Verhagen je naglasio da veruje u međuljudske kontakte.

"To smo ponudili baš zato što smo želeli da ohrabrimo proevropske snage u društvu i da na taj način Srbiju uključimo u Evropu i potpomognemo sprovođenje reformi. Ta ponuda još vredi, ali nju nije prihvatila vlada, Koštunica nije prihvatio taj predlog”, rekao je Verhagen u intervjuu za B92.

Intervju glavnog urednika B92 Verana Matića sa ministrom spoljnih poslova Holandije Maksimom Verhagenom biće emitovan na B92 info sutra tokom popodneva, kada će u celosti biti dostupan i transkript intervjua na sajtu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: