Riker: Samo UNMIK održava izbore

Šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je da Srbija ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu jer bi to predstavljalo gaženje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.04.2008.

15:14

Default images

"Samo UNMIK može da održava izbore na Kosovu i drugi izbori neće imati nikakvu vrednost", kazao je Riker. U intervjuu za Bi-Bi-Sijev program na albanskom, šef UNMIK-a je rekao da međunarodna misija neće organizovati, ali neće ni onemogućiti na teritoriji Kosova izbore za Skupštinu Srbije. Marko Jakšić kaže da ne očekuje da UNMIK sprečava izbore.

Riker je potvrdio da je prošle nedelje kontaktirao sa zvaničnicima u Srbiji pošto je iz medija saznao za nameru Srbije da na Kosovu organizuje parlamentarne i lokalne izbore. "Pitao sam ih da li je to istina i stavio sam im do znanja da, ako je istina, to predstavlja gaženje Rezolucije 1244, mandata UNMIK-a i da nije prihvatljivo", rekao je Riker i naveo da je dobio dopis u kojem se potvrđuje da će Srbija održati lokalne izbore na Kosovu.

Riker je naveo da je u tom pismu iz Srbije napisano i "da na neki način poštuju mandate UNMIK-a".

"Odgovoriću posle konsultacija sa svim stranama koje imaju interes po ovom pitanju", rekao je Riker.

Ponavljajući da samo UNMIK može da organizuje izbore na teritoriji Kosova, Riker je kazao da će to biti osnovni odgovor.

"Takođe ću jasno staviti do znanja da ukoliko Srbija pokuša da organizuje lokalne izbore, oni neće biti validni", rekao je šef UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: