Raskinut ugovor sa Atekom

Vlada Srbije odlučila da raskine ugovor o privatizaciji RTB Bora sa austrijskim Atekom. Na pregovore pozvan SMR Olega Deripaske.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

10:24

Default images

Na sednici je konstatovano da se ugovori moraju poštovati, a to Atek nije činio. Vlada bi, na osnovu uredbe koja je usvojena posle prvog neuspelog tendera za RTB Bor, trebalo da počne pregovore sa drugoplasiranom ruskom kompanijom SMR Olega Deripaske.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je posle sednice Vlade da je odluka o raskidu ugovora o prodaji RTB Bor austrijskoj kompaniji "Atek" doneta kako bi se očuvao "kredibilitet učestvovanja države u privatizaciji".

"Kada bi sada bio napravljen izuzetak bio bi diskreditovan ceo postupak privatizacije, a u budućoj privatizaciji pojavili bi se učesnici koji bi unapred računali na to da ne moraju da ispoštuju dogovor", rekao je Marković.

SMR traži olakšice

Prema dokumentu privatizacionog savetnika za RTB Bor, ruska kompanija SMR, drugoplasirana na tenderu, traži da se ukinu rokovi za plaćanje cene za kupovinu RTB-a i da se olakšaju ekološki standardi.

U dokumentu privatizacionih savetnika, koji čine firme CAIB, Diloit i Harisons, SMR zahteva ukidanje prava Ministarstva za zaštitu životne sredine da kontroliše zagađenje iz Topionice bakra.

Borski ekolozi su povodom toga upozorili da će Vlada Srbije snositi odgovornost za zdravlje stanovnika Bora i okoline ukoliko pristane na uslove SMR-a.

Zakon o zaštiti životne sredine Srbije obavezuje sva preduzeća da do 2015. godine usklade svoje poslovanje i ispuštanje gasova i otpadnih voda usklade sa Evropskim standardima i zakonima, i SMR bi morao da se pridržava toga, rekao je Beti ekološki stručnjak koji je želeo da ostane anoniman.

SMR zahteva i da se ukine rok od četiri godine koji je ostavljen za modernizaciju Topionice bakra, najvećeg zagađivača u ovom delu Balkana, i da taj rok ne bude graničen.

Privatizacioni savetnik u dokumentu napominje da SMR zahteva da bude oslobođen odgovornosti u slučaju da ne ispuni obaveze iz Akcionog plana za zaštitu životne sredine i da bez naknade koristi zemljište u državnoj svojini.

Dinkić: Nisu nam potrebna saopštenja, već novac

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da Atek nije uplatio ugovorenu sumu za RTB Bor, već je o tome samo slao najave putem saopštenja, zbog čega će biti započeti pregovori sa drugoplasiranim na tenderu - ruskom kompanijom SMR.

"Da su uplatili danas novac, sasvim sigurno da bi naša odluka mogla biti potpuno drugačija, ali prazna obećanja, najave preko saopštenja, to nije ono što može pomoći Boru, već su to investiranje i zapošljavanje", rekao je Dinkić.

On je rekao da je Atek još juče dao usmenu informaciju o tome da su obezbedili novac, "međutim, nama nisu potrebna saopštenja; ako su obezbedili novac, zašto ga ne uplate".

Dinkić je ukazao da je drugorangirani SMR ponudio nižu cenu i daleko veće investicije u RTB Bor, ali da mora da "drastično popravi ugovor" ukoliko želi da on bude zaključen.

RBK Dejli: Dva meseca za dogovor

Predlog srpske vlade o početku pregovora za prodaju Rudarsko topioničarskog basena Bor kompaniji čiji je vlasnik milijarder Oleg Deripaska, trebalo bi da bude upućen u Moskvu već do kraja ove sedmice, objavio je danas ruski poslovni dnevnik "RBK dejli" u svom elektronskom izdanju.

List navodi da je srpski ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić sinoć izrazio nadu da će ruska strana, u procesu pregovora, "poboljšati svoj predlog", jer onaj koji je dat u decembru 2007. nije bio zadovoljavajući.

Srpska i ruska strana imaju, prema objašnjenju lista, dva meseca da postignu konačan dogovor o prodaji RTB Bor "Sojuzmetalresursu".

Ukoliko takva saglasnost ne bude postignuta, u navedenom roku, tada će Beograd treći put raspisati tender za prodaju RTB Bor, navodi se u napisu ruskog poslovnog dnevnika.

Tadić: I predlog SMR-a problematičan

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da kupac Rudarsko-topioničarskog basena Bor mora da poštuje zakone Srbije i uslove tendera.

Povodom odluke Vlade Srbije da raskine ugovor o prodaji RTB Bor, Tadić je za televiziju Studio B rekao da je Atek imao mogućnost da investira, ali i da nije bilo moguće produžiti roka za uplatu sredstava.

"Otvorili smo mogućnost za tu investiciju. Atek je imao sve mogućnosti da investira sredstava koja je sam odredio da će ih platiti. Kada ih nije platio, mora da poštuje zakon", rekao je Tadić.

On je kazao da je predlog ruske komapnije SMR Olega Deripaske, drugorangiranog ponuđača na tenderu za prodaju RTB-a, takođe
problematičan zbog toga što se u njemu praktično poništavaju uslovi tendera.

"Ne može neko da kupi RTB Bor i da kaže - na neograničeno produžavamo vreme za zaštitu životne sredine. Onda će neko da kupi RTB Bor, država će dobiti novac, a građani koji žive u Boru će se trovati narednih 50 godina", rekao je Tadić.

Šuković: Država odgovorna za neuspeh

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević, gostujući u vestima TV B92 u 10, ocenio je da nastavak pregovora sa lošijim ponuđačem nije razumljiva odluka.

"Pre svega, ova ponuda Ateka da odmah plati ukupan iznos koji je ponudio drugoplasirani, a da ostatak od blizu 100 miliona plati naknadno, meni izgleda prihvatljivo... Jer, ako oni krenu u pregovore sa SMR-om, teško da će oni ponuditi više", rekao je Kovačević.

Crna Gora je imala loše iskustvo sa kompanijom ruskog bogataša Olega Deripaske, koji je kupio rudnik, termoelektrane i kombinat aluminijuma.

Ministra Mlađana Dinkića, međutim, ne zabrinjava činjenica da Rusi nisu ispunili veći deo obaveza predviđenih ugovorom.

"Kad sam boravio u Sevojnu, pitao sam ih odakle kupuju bakar. Rekli su mi - iz kombinata u Podgorici ne, već direktno iz Rusije, iz pogona Deripaske. Kažu da je taj pogon u Rusiji odličan i da radi vrlo kvalitetno, a da u Podgorici ne valja ništa. Dakle, ne možemo generalizovati, ugovor ne može biti drugačiji nego sa Austrijancima", objasnio je Dinkić.

Ekonomski analitičar Danilo Šuković smatra da je za neuspešnu privatizaciju "Bora" odgovorna država jer ni na prvom tenderu, kada je pobedio rumunski Kuprom, nije vodila računa ko je kupac.

"Svrha privatizacije je da preduzeće nađe dobrog vlasnika, a ne da ga proda po svaku cenu. Pokazalo se da se radi o kupcu koji ni u Rumuniji nije cenjen i da nije sposoban da uloži tako veliku investiciju kao što je kupovina rudnika Bor", rekao je on.

Da bi ruski SMR kupio borske rudnike, moraće drastično da promeni ugovor, pre svega deo koji se odnosi na garancije i ekološku zaštitu okoline.

Za pripremu novih uslova SMR će imati rok od dva meseca.

Atek: Žalimo zbog epiloga

Autrijski Atek saopštio je da žali što je Vlada Srbije odlučila da raskine ugovor sa tom kompanijom o prodaji RTB Bor.

U saopštenju se navodi da je Atek "u teškom ekonomskom i političkom okruženju dostavio dobru ponudu koja je u interesu Srbije, RTB-a, radnika i poverioca tog preduzeća".

Atek, bez obzira na odluku vlade, namerava da proširi odeljenje koje se bavi industrijom metala, a posao sa bakrom ostaje jedna od glavnih delatnosti te grupacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: