RIK: Uputstvo za izbore na Kosovu

RIK je sinoć usvojio Uputstvo za sprovođenje lokalnih izbora na teritoriji Kosova. Ministar Milan Marković kaže da je Vlada spremna da sprovede izbore na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

08:40

Default images

Uputstvo je usvojeno kasno sinoć, većinom glasova, a u glasanju nisu učestvovali predstavnici Liberalno- demokratske partije. RIK propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike sa Kosova, proglašava izborne liste, utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika u skupštine opština na Kosovu.

Republička izborna komisija će najkasnije do 20. aprila u ponoć odrediti biračka mesta na Kosovu, a glasaće se u 23 opštine.

Utvrđeno je da će interno raseljeni sa Kosova i na Kosovu glasati u onim opštinama u kojima su prijavljeni sa statusom interno raseljenih, i to na posebnim biračkim mestima koja će do 25. aprila odrediti RIK. Izborna lista podnosi se RIK-u najkasnije do 25. aprila u ponoć u sedište RIK-a ili dežurnom koordinatoru RIK-a u prostorijama Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, koji će je dostaviti RIK-u.

Na izbornoj listi mora biti najmanje 30 odsto manje zastupljenog pola na listi.

RIK proglašava izbornu listu u roku od 24 sata od njenog prijema, a podnosilac može povući izbornu listu najkasnije do 30. aprila.

Zbirnu izbornu listu za svaku opštinu sa Kosova utvrđuje RIK prema redosledu proglašavanja izbornih lista, koju objavljuje u "Službenom glasniku" do ponoći 30. aprila.

Kandidate za odbornike mogu predlagati političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po svakom kandidatu na listi.

U opštinama sa Kosova koje imaju manje od 20.000 birača, izborne liste su utvrđene i kada ih svojim potpisima podrži najmanje 200 birača.

Izbore za narodne poslanike i za odbornike u skupštinama opština sa Kosova sprovodiće jedinstveni birački odbori sa sedištem na Kosovu ili izvan Kosova.

Glasaće se u opštinama Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Istok, Klina, Kosovo Polje, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Peć, Podujevo, Prizren, Srbica, Uroševac i Štrpce, kao i u gradu Prištini.

Rok za dostavljanje izvoda iz oba izvoda iz biračkog spiska za glasanje na parlamentarnim i lokalnim izborima organ nadležan za vođenje biračkog spiska sa sedištem na Kosovu, odnosno organ opštinske uprave izvan Kosova, dostaviće RIK-u do 25. aprila u ponoć.

Nakon pribavljanja izvoda iz bračkog spiska RIK utvrđuje ukupan broj birača za svaku opštinu na Kosovu.

Radna tela sa sedištem na Kosovu, čije članove će imenovati RIK, na predlog poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Skupštini Srbije, do 20. aprila, obavljaće primopredaju izbornog materijala između RIK-a i jedinstvenog biračkog odbora.

Opštinske izborne komisije Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Novo Brdo i Štrpce imaju istu nadležnost kao i radna tela sa sedištem na Kosovu.

RIK obezbeđuje celokupan izborni materijal za glasanje na izborima za odbornike u skupštine opština sa Kosova.

Prema uputstvu, jedinstveni birački odbori utvrđuju rezultate glasanja na parlamentarnim i lokalnim izborima i materijal sa zapisnicima predaju radnom telu, odnosno opštinskoj izbornoj komisiji na Kosovu.

RIK će po prijemu izbornog materijala sa svih biračkih mesta doneti rešenje o utvrđivanju rezultata izbora za svaku opštinu sa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: