Čurkin: Konfiskovati oružje

Vitalij Čurkin izjavio je da je odluka SAD o isporukama oružja Kosovu pogrešna i da protivreči normama međunarodnog prava.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2008.

21:18

Default images

"Oružje može biti isporučivano Kosovu samo za potrebe međunarodnog prisustva", rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim Nacijama. Prema Čurkinu, budući da svi tvrde da nastavljaju da poštuju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, u slučaju praktične isporuke oružja, "njega (oružje) treba da konfiskuju" predstavnici međunarodnih misija.

Ruski diplomata je nazvao najavu administracije Sjedinjenih Američkih Država da će isporučiti oružje Albancima na Kosovu "političkom provokacijom u sadašnjoj delikatnoj situaciji".

Čurkin je rekao da bi se Savet u aprilu mogao vratiti razmatranju nacrta predsedničke izjave o Kosovu, kada bude saslušan izveštaj šefa Misije UN-a na Kosovu.

U nacrtu te izjave izražava se "privrženost očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosnosti svih država na Balkanu u okviru međunarodno priznatih granica".

U dokumentu se ukazuje i na "potrebu obnove dijaloga na osnovu i u skladu Rezolucijom 1244" o određivanju budućeg statusa Kosova.

Na sednici 11. marta nacrt predsedničke izjave Rusije nije dobilo neophodnih devet glasova za usvajanje, pošto je rezultat glasanja bio 8:7.

Tokom aprila će predsedavajuća Saveta bezbednosti biti Južnoafrička Republika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: