"Euleks na celom Kosovu"

Cilj misije Euleks je da bude prisutna na celom Kosovu i da ima podršku svih građana, kaže šef te misije Iv De Kerambon.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.03.2008.

17:55

Default images

On se sreo sa najvišim predstavnicima policije na Kosovu i pri tom kazao da je mandat Euleksa da nadgleda i pruža savete domaćim institucijama u oblastima vladavine zakona. "Mi insistiramo na činjenici da Euleks treba da bude prisutan na celoj teritoriji Kosova", rekao je francuski general.

Srbija i kosovski Srbi odbacili su mogućnost saradnje sa Euleksom jer na Kosovo dolazi bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Kermabon je ocenio kao veoma značajno što Kosovska policijska služba u sastavu ima i pripadnike manjinskih zajednica, uključujući i Srbe.

"Na Kosovu mi imamo KPS, koja je multietnička policija, i zadovoljan sam da još ima Srba policajaca, što je za mene dobar znak, jer ću raditi sa multietničkom policijom", rekao je šef Euleksa.

Kermabon nije direktno odgovorio na pitanje o preprekama koje mogu da budu postavljene Euleksu u raspoređivanju po celoj teritoriji Kosova, posebno na severu gde su najbrojnije srpske sredine.

Francuski general je rekao da mu je cilj da do početka rada misije, što se predviđa za jun, jer se tada prema planu Ahtisarija završava tranzicioni period, Euleks bude prisutan i na severu Kosova.

Zamenik komesara policije i komandant KPS-a, general-potpukovnik Šeremet Ahmeti rekao je da će domaće policijske strukture sarađivati sa Euleksom i međunarodnim prisustvom i da će uspeti da garantuju sigurnost za sve na Kosovu.

"Sigurno je da ćemo nastaviti naš zajednički posao u vladavini zakona. Imamo podršku generala Kermabona, rukovodioca Euleksa i verujem da ćemo uspeti da stvorimo bezbednost za sve građane naše zemlje", rekao je Ahmeti.

Kermabon će razgovarati sa komesarom UNMIK policije Larijem Vilsonom, predviđeni su i njegovi susreti sa predstavnicima institucija Kosova, kako bi se izvršile pripreme za uspešan početak rada Euleksa na Kosovu.

Euleks bez Španaca

Španija neće slati svoje kadrove u policijsko-pravnu misiju koju Evropska unije planira da uspostavi na Kosovo dok se ne reše pravna pitanja oko prenosa ovlašćenja sa sadašnje misije UN, saopstilo je danas špansko ministarstvo spoljnih poslova.

Španija, koja se sama suočava sa izazovima poput baskijskog i drugih separatizama, jedna je od devet zemalja EU koja nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara.

Prema rečima portparola španskog ministarstva, Španski ministar inostranih poslova Migel Angel Moratinos rekao je na sastanku ministara spoljnih poslova EU ovog vikenda u Sloveniji da neće poslati mali kontingent od 15 do 20 ljudi u misiju EU na Kosovu, koja treba da broji više od 2.000 ljudi, dok ne bude sproveden formalni prenos odgovornosti sa UN.

Madrid smatra da, u skladu sa tekstom o uspostavljanju misije EU, treba da dođe do direktnog prenosa ovlašćenja sa UNMIK-a na EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: