Sutra počinje upis prvaka

Upis prvaka u osnovne škole počinje sutra i trajaće do 31. maja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

16:38

Default images

U prvi razred biće upisana deca rođena tokom 2001. godine i do 1. marta 2002. godine. U školsku 2008/2009. godinu krenuće oko 78 500 đaka prvaka, što je za oko 2000 više nego prošle godine. Predškolac Petar Stojanović napunio je sedam godina i u septembru će krenuti u prvi razred. On će nastaviti da ide u vrtić dok ne dođe vreme za prvi školski dan, koji kako kaže jedva čeka, jer voli da uči.

"Pa ja zamišljam da ćemo puno da učimo, a ne kao ovede samo da se igramo. Mada sada i ovde učimo, samo se pet minuta igramo. Tako učimo po ceo dan", kaže Petar.

Njegovi roditelji su odlučili da ga upišu u Osnovnu školu Jovan Dučić, jer se nalazi blizu njihovog stana. Kažu da na dan kada će on krenuti u školu gledaju kao na svaki drugi, jer ne žele da bude izložen nepotrebnom pritisku.

"Ne pridajemo mi toliko značaj tome, ne bismo da pravimo famu. Totalno smo napravili varijantu kao da opet ide u vrtić i nema problema", kaže Petrov otac Ivan.

Pored lekarskog uverenja, izvoda iz matične knjige rođenih i prijave mesta prebivališta za upis prvaka potrebna je i potvrda vrtića da je dete pohađalo obavezan šestomesečni predškolski program.

"U vrtiću su pre svega organizovane stvaralačke aktivnosti. Oni kroz igru uče i pripremaju se za školu", rekla je Vera Ćeranić, rukovodilac vrtića "Čuperak".

Testiranje kod psihologa ili pedagoga škole u koju će dete biti upisano trebalo bi obaviti do 31. maja. Na osnovu testa i razgovora stručni tim škole procenjuje da li je dete spremno za prvi razred.

Ukoliko dete ne pokaže dovoljnu zrelost roditeljima se savetuje da se polazak u školu odgodi za godinu dana.

"Roditelji toga moraju biti svesni i moraju gledati dugoročno. Možda bi oni hteli da njihovo dete krene u školu sada, ali nekada posledice po dete mogu biti velike ukoliko dete krene ranije, a nije dovoljno spremno", objašnjava pedagoškinja OŠ "Sutjeska" Zlatinka Bumbić.

Svi roditelji koji iz opravdanih razloga ne stignu da upišu svoje mališane do predviđenog roka, moći će to da urade do početka školske godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: