Đelić zatražio besplatne vize

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić zatražio je da Grčka razmotri predlog da vize za građane Srbije ovog leta budu besplatne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

11:34

Default images

"Nadam se da ćemo imati pozitivan odgovor", izjavio je novinarima Božidar Đelić nakon razgovora sa zamenikom ministra inostranih poslova Grčke Janisom Valinakisom. Đelić je zatražio i da Grčka pomogne Srbiji oko potpsivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ukidanju viza za građane Srbije. Grčka je, kako je rekao Đelić, snažan lobista Srbije unutar Unije.

Đelić je izrazio očekivanje da će Grčka pomoći Srbiji da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Govoreći o Kosovu, Đelić je rekao da je Grčka privržena poštovanju međunarodnog prava.

"To nam daje nadu da će Grčka istrajati na putu nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije", kazao je Đelić.

Đelić: Ne priznati Kosovo

Božidar Đelić zatražio je danas od Grčke da, uprkos pritiscima, ne prizna nezavisnost Kosova.

"Moja poruka Grčkoj je 'nemojte priznavati Kosovo'", rekao je Đelić tokom obraćanja članovima Grčko-srpskog poslovnog saveta u Atini. Đelić je izjavio da su Rumunija, Španija i Kipar protiv nezavisnosti Kosova, iako postoje pritisci na te države, kao i na Grčku.

Akcioni plan za ukidanje viza

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren nagovestio je da bi Unija, do kraja aprila, mogla da napravi akcioni plan za ukidanje viza građanima Srbije, ali je odbio da kaže da li će vize biti ukinute pre vanrednih parlamentarnih izbora 11. maja.

Na Brdu kod Kranja, pred današnji početak dvodnevnog neformalnog sastanka šefova diplomatija EU, na kojem će sutra glavna tema biti Zapadni Balkan, Ren je rekao i da je put Srbije od ključnog značaja za Zapadni Balkan.

Očekuje se da bi o viznim olakšicama za građane Srbije moglo biti reči i na sutrašnjem sastanku ministara EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: