"Dešavanja rukovođena iz Beograda"

Dragan Šutanovac je rekao da ono što se dešavalo u Beogradu i na Kosovu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova nije slučajno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

08:23

Default images

Ministar odbrane i funkcioner Demokratske stranke dodao je da je to koordinirano i rukovođeno iz Beograda i, u najvećoj meri, bez znanja Vlade. Šutanovac je za današnje izdanje Blica kazao da se to dešavalo po dogovoru ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića i tehničkog premijera Vojislava Koštunice. Savetnik premijera tvrdi, s druge strane, da su u pitanju lažne optužbe.

Ministar odbrane je kazao da Koštunici zamera licemeran odnos prema koalicionom partneru, koji je iskazao, kako je naveo, "u rečenici da nema poverenja u njih (DS i G17 plus) iako su do sednice kada njegov predlog nije imao većinu sve odluke donosili zajedno". Šutanovac je rekao da je Koštunica "u suštini svog bića antievropejac, čovek koji bi bez ikakvog problema zakočio Srbiju i od nje napravio Kubu".

Kako je dodao, "rečenica u kojoj Koštunica kaže da će 'Srbija u Evropsku uniju doći za mnogo, mnogo godina', ukazuje koliko je njegova politika bizarna, koliko mu je nebitno kako građani Srbije u ovom trenutku žive i na koji način će se lečiti i školovati".

Šutanovac je naveo da bi on, kada bi bio premijer, tražio saveznike i na istoku i na zapadu jer, prema njegovim rečima, "autistična politika" koju vodi sada tehnički premijer ne vodi ka rešenju bilo kog problema.

Govoreći o Akcionom planu Vlade Srbije povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, on je rekao da je taj plan dostupan ministrima, ali samo u Generalnom sekretarijatu Vlade.

Dodao je da je Akcioni plan usaglašen na nivou onih koji vode pregovore o Kosovu i da je svako ministarstvo uradilo svoj deo plana.

"U Vladi smo dobili objedinjene te planove, imali smo vremena samo da ih kratko prelistamo, uz veru da kolege znaju šta rade u svom resoru.

Bio sam uveren da će takav predlog, nakon usvajanja u Vladi, biti dostavljen ključnim ministarstvima.

Moje sumnje izazvalo je ponašanje ministra Samardžića, o čijim potezima nisu upoznati ni predsednik Republike ni Vlade", rekao je Šutanovac.

On je kazao da u Vladi Srbije nikada nije pomenuta mogućnost podele Kosova i da on "nikada nije sedeo na sastanku gde je razgovarano o podeli Kosova".

Ristivojević: Bezobzirne lažne optužbe

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izneo je "bezobzirne i lažne optužbe" da su predsednik Vlade Vojislav Koštunica i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić "stajali iza nereda u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici", izjavio je danas savetnik premijera Branislav Ristivojević.

"Te lažne optužbe su potpuno identične sa optužbama koje stižu iz NATO pakta", konstatovao je Ristivojević u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Šutanovac je imao cilj da pošalje srpske vojnike u Avganistan i Irak, kako bi ginuli umesto američkih vojnika, rekao je Ristivojević.

"Pošto mu to nije uspelo, sada se pridružuje optužbama NATO na račun predsednika Vlade i ministra Samardžića", dodao je on.

"To je prvi ministar odbrane u istoriji Srbije koji za račun strane vojne sile -za račun NATO pakta - lažno optužuje svoju sopstvenu vladu. Iz ovakvog ponašanja reklo bi se da je Šutanovac pre 'NATO marinac', a ne ministar odbrane Srbije", ocenio je Ristivojević.

Ministarstvo odgovara na optužbe

Gost vesti u 16 sati TV B92 bio je državni sekretar Ministarstva odbrane Dušan Spasojević, koji je odgovorio na optužbe DSS-a da to ministarstvo ima nameru da šalje pripadnike Vojske Srbije u misije u Iraku i Avganistanu.

Spasojević je izjavio danas da su odluke o saradnji Srbije sa NATO-om donete u vreme Vlade Srbije na čijem čelu je bio DSS, a u kojoj nije učestvovala Demokratska stranka.

On je naveo da je Vlada na čijem je čelu u prvom mandatu bio lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, a u kojoj nije bila Demokratska stranka, još u avgustu 2006. godine donela odluku o upućivanju srpskih trupa u Avganistan.

Mladenović: Klevete Šutanovca i Spasojevića

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović večeras je odbacio tvrdnje pomoćnika minstra odbrane Dušana Spasojevića da Demokratska stranka nije učestvovala u odlukama o saradnji Srbije i NATO-a.

"Dušan Spasojević očigledno mora po vojničkoj disciplini da brani Šutanovca, iako smo uvereni da i Spasojevića Šutanovac mora podsećati na NATO marince", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, "tehnički ministar odbrane koji za račun NATO-a kleveće sopstvenu vladu po svom mentalitetu ne može biti ništa drugo nego NATO marinac", rekao je Mladenović.

Mladenović je podsetio da će ostati zabeleženo da je "tehnički ministar odbrane javno klevetao svog kolegu ministra Slobodana Samardžića i predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu", a to je uradio, kako smatra Mladenović, kako bi dobio pohvale od NATO-a.

"Zato nas on neodoljivo podseća na NATO marince", rekao je Mladenović, navodeći da Šutanovac nije slučajno izabrao ovaj trenutak da okleveta Vladu.

Prema njegovom mišljenju, ministar odbrane je već to uradio uoči samita NATO-a u Bukureštu.

"Kad ne može da šalje srpske vojnike u Irak i Avganistan, onda makar da okleveta sopstvenu vladu da je izazvala nerede u Beogradu i Mitrovici", rekao je portparol DSS-a i zaključio da će građani zapamtiti sve što je uradio tehnički ministar odbrane Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: