Samardžić: Nisam govorio o podeli

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić odbacio je optužbe da predlaže podelu Pokrajine.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 31.03.2008.

08:01

Default images

Samardžić je novinarima u Lapljem Selu kazao da je UNMIK-u 16. marta predao predlog o funkcionalnoj podeli između Srba i Albanaca, koja je na Kosovu na delu već osam-devet godina. Funkcionalna podela kosovskih Srba i Albanaca ne podrazumeva podelu, naglasio je ministar i dodao da se takvim pričama samo čini "magareća usluga" srpskom narodu.

"Srbi će morati da rade u svojim institucijama, i to je ta funkcionalna razdvojenost. Nema teritorijalne podele Kosova i Metohije i o tome nikad nisam i neću govoriti", kazao je Samardžić.

U vezi sa predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, Samardžić je rekao da su oni raspisani i da će, shodno tome, 11. maja biti održani i na Kosovu.

Ministar je rekao da Vlada Srbije mora doneti određene zaključke s obzirom na to da za održavanje izbora na Kosovu postoje tehničke specifičnosti i da će, čim oni budu usvojeni, obavestiti UNMIK o njihovom održavanju u Pokrajini.

Samardžić je u Lapljem Selu, pre obraćanja novinarima, razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave srpskih sela centralnog Kosova o problemima i načinima za njihovo rešavanje.

Prema ministrovim rečima, država je dužna da finansira sve Srbe koji su napustili kosovske institucije. Samardžić je dodao da će učiniti sve da se rešavanje tog problema ubrza.

Ministar je poručio građanima centralnog Kosova da će Srbija nastaviti da funkcioniše na Kosovu i Metohiji onako kako to čine dobro organizovane države.

"Samardžić vodi jednopartijsku politiku"

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke na Kosovu i Metohiji i član srpskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović izjavio je danas za Fonet da ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić vodi jednopartijsku politiku i da to dovodi do trvenja u srpskoj zajednici.

Bogdanović je naglasio da Kosovo "ne sme da bude partijsko, već državno pitanje".

"Nažalost, Samardžić se, kad dolazi ovde, sastaje samo sa predstavnicima DSS-a, održavaju se neki tajni sastanci na kojima se donose odluke koje su neprihvatljive za srpsku zajednicu i ugrožava njen opstanak na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.

"Imamo duple koordinatore", rekao je Bogdanović, "jer je Samardžić suspendovao odluku Vlade Srbije o njihovoj promeni, pa se sada ne zna ko sprovodi politiku Beograda na Kosovu i Metohiji".

Prilikom boravaka na Kosovu, Samardžić se, prema rečima Bogdanovića, viđa isključivo sa starim koordinatorima, dok nove ignoriše.

"Zbog ovakog ponašanja, Srbi na Kosovu i Metohiji imaju problem u komunikaciji sa Beogradom, pošto se prenose samo stavovi DSS-a sa terena, a imamo problem i sa međunarodnom zajednicom", kazao je Bogdanović.

On je upozorio vlasti u Beogradu da "svojom podrškom ovakvom ponašanju ministra za Kosovo i Metohiju doprinose tome da se i ovi preostali Srbi na Kosovu i Metohiji međusobno svađaju".

Jakšić: Podržavamo funkcionalnu podelu

Pojedini lideri Srba sa severa Kosova podržali su danas predlog funkcionalnog odvajanja Srba i kosovskih Albanaca i kritikovali predsednika Srbije Borisa Tadića što ne podržava taj plan.

Predsednik Zajednice srpskih naselja i opština Marko Jakšić rekao je Beti da je na sinoćnjem sastanku sa ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem "zajednički izraženo žaljenje što se mišljenje Tadića (o planu) apsolutno poklapa sa mišljenjem (kosovskog premijera) Hašima Tačija".

"Tumačenja o kojima govori Tadić su zlonamerna i tendenciozna i na istoj su liniji kao i Vlada Kosova, koja taj plan odbija", rekao je Jakšić.

Ministar Samardžić sinoć se u severnom delu Mitrovice sastao sa liderima tamošnjih Srba. Samardžić je u javnost izneo predlog o funkcionalnom odvajanju kosovskih Srba i Albanaca. Priština je taj plan odbila, a Ujedinjene nacije ga još razmatraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: