NATO kao približavanje demokratije

Džordž Buš izjavio da Rusija ne treba da se plaši približavanja NATO-a njenim granicama jer je to "približavanje demokratije".

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

07:30

Default images

"Budući predsednik Rusije Dmitrij Medvedev pre svega treba da gleda na Ukrajinu kao na demokratsku zemlju. A drugo, može biti uveren da Ukrajina neće biti mesto stalnog dislociranja trupa NATO", kazao je američki predsednik Džordž Buš uoči posete Ukrajini, komentarišući strahovanja Rusije oko eventualnog ulaska Ukrajine u NATO.

Američki predsednik je ocenio da je "pristupanje Ukrajine NATO-u dobra politika", ali da posle potpisivanja Akcionog plana konačnu reč ima ukrajinski narod.

On je priznao da mnogo radi na tome da ubedi Nemačku i Francusku u potrebu da se Ukrajina i Gruzija priključe Akcionom planu za članstvo u NATO-u.

Kako je ranije najavio predsednik Ukrajine Viktor Juščenko, Buš će u poseti Kijevu biti do 1. aprila, kada odlazi u Bukurešt na samit NATO, koji počinje 2. aprila, na kojem će Juščenko biti jedan od gostiju.

"Uvlačenje Gruzije i Ukrajine negativan pomak"

Sjedinjene Američke Države sve aktivnije prodiru u postsovjetski prostor, što se najjasnije vidi na primeru Ukrajine i Gruzije, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. "Ako Ukrajinu i Gruziju uvuku u NATO, to će dovesti do značajnog negativnog geopolitičkog pomaka", rekao je Lavrov u intervjuu dnevniku "Izvestija".

Prema njegovim rečima, to ne može da bude bez posledica, pre svega, na geopolitičkom, kao i na ekonomskom planu, jer bi povezanost ruskih i ukrajinskih kompanija u oblasti namenske industrije bila revidirana.

"NATO će tražiti prelazak na sopstvene standarde, a sa ruske strane pokretaće se pitanja pouzdanosti svih tih partnerskih veza sa tačke gledišta naše bezbednosti", rekao je šef ruske diplomatije uoči samita Alijanse u Bukureštu, na kojem bi Ukrajina i Gruzija mogle da pristupe Akcionom planu za priključenje NATO-u.

Rusija je spremna da sarađuje sa NATO, rekao je Lavrov, ali se "čvrsto protivi pretenzijama koje nanose štetu" njenim interesima.

Prema njegovim rečima, vreme saveza zasnovanih na blokovskoj disciplini prolazi, a Rusija se trudi da sprovodi diplomatiju fleksibilnih saveza, u zavisnosti od toga kakav se problem rešava, i uspostavila je stabilne partnerske veze u svim regionima sveta.

Lavrov je rekao da SAD traže puteve maksimalno pouzdanog snabdevanja energetnitma za privredu i da su im nužni partneri na koje mogu uvek aktivno da utiču radi ostvarenja svojih spoljnopolitičkih ciljeva, kao što su podrška akcijama u Avganistanu ili Iraku.

Shefer: Rusija ne može sprečiti priključenja

Rusija ne može sprečiti Ukrajinu i Gruziju da uđu u severnoatlantsku alijansu, rekao je Jap de Hop Shefer.

Rusija nema pravo da uloži veto na potpisivanje akcionog plana o članstvu između NATO i Ukrajine, naveo je generalni sekretar NATO-a.

Shefer je podvukao da će o ovom pitanju raspravljati šefovi država i vlada na samitu u Bukureštu koji počinje 2. aprila Rusija ne učestvuje na samitu, kazao je on.

Članice NATO-a odlučuju o Akcionom planu za članstvo bilo koje zemlje koja želi da uđe u Alijansu a ispunjava sve kriterijume, rekao je Shefer.

Shefer je, međutim, priznao da je Rusija "politički faktor u tom procesu" jer se protivi ulasku Ukrajine i Gruzije u NATO.

Shefer je zaključio da je teško reći koliko će se Rusija protiviti tom procesu i da je moguće da će to biti veoma dugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: