Hrvatska: Kriza vlade zbog ZERP-a

Slogu koalicione vlade Hrvatske na čelu sa u s HDZ-om ozbiljno je nagrizao Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP).

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

17:58

Default images

Zapravo u pitanju je pretnja da će zbog nastavka primene ZERP-a biti blokirani pregovori o pristupanju Evropskoj uniji, što je juče u Zagrebu najavio i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Zbog toga su danas i juče održane konsultacije Sanadera i šefova kolacione Hrvatske seljačke i Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Josipa Friščića i Đurđe Adlešič, na kojima je Friščić bio uporan u stavu da se ZERP mora primenjivati, a Sanader je, po nekim ocenama, odustao od stava - i EU i ZERP, najavljujući mogućnost odustajanja od pojasa ili drugačiji način njegove primene.

Sanader na današnjoj konferenciji za novinare nije dao nikakve konkretne odgovore, osim najave da će se konsultacija nastaviti i posle vikenda.

Premijer je posle višesatnog razgovora sa Friščićem izjavio da konsultacije još uvek traju i da će nastaviti razgovore s koalicionim partnerima o ZERP-u, da će se u utorak sastati s predsednicima parlamentarnih stranaka, a za sredu posle sastanka s crrnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, najavio raspravu u Saboru.

Sanader je priznao da je izjavu Olija Rena da Hrvatska, ako i učini sve ostalo što EU traži - reformu sudstva i primena evropskih zakona u Hrvatskoj, zbog ZERP-a ne može napred, shvatio kao ultimativnu.

On je dodao da se očekuje da se otklone razlozi zbog kojih su Slovenija i Italija protiv primene ZERP-a zbog čega dolazi i do zastoja u pregovorima.

Rekavši da će Hrvatska, ako ne bude mogla dobiti i ZERP i EU, morati dogovoriti nešto drugo, Sanadar je najavio da u četvrtak putuje u Brisel gde bi se trebao sastati se i s italijanskim predstavnicima na marginama samita Evropske narodne stranke iako ima informacije kako oni ne žele govoriti o ZERP-u dok im ne prođu izbori.

Sanader je na pitanje o raskidu koalicije sa HSS-om ocenio da nema pucanja koalicije i da je koalicija čvrsta.

HDZ koji ima 66 mandata, većinu od 83 mandata od ukupno 153 poslanika ostvaruje sa šest mandata HSS-a, dva mandata SDSS-a i jednim poslanikom stranke penzionera i osam mandata poslanika manjina, od toga tri srpska.

U slučaju da HSS-ovci, koji su čvrsto za ZERP, odluče da izađu, Sanader će imati u saboru "tanku" većinu od 77 glasova.

Zabrinutost zbog izjave ambasadora Švedske

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija izrazilo je danas zabrinutost i zatržilo zvaničan stav Stokholma povodom izjave švedskog ambasadora u Beogradu Kristera Bringeusa o zajedničkom ulasku Hrvatske i Srbije u Evropsku uniju između 2012. i 2015. godine.

Pomoćnik ministra Neven Pelicarić pozvao je na razgovor švedskog ambasadora u Zagrebu Larsa Fredena kako bi mu izrazio zabrinutost zbog navedenih izjava i zatražio švedski službeni stav o pregovorima Hrvatske s EU, saopšteno je u Zagrebu.

Ministarstvo je zatražilo od hrvatskog ambasadora u Švedskoj Svjetlana Berkovića da u švedskom ministarstvu spoljnih poslova u Stokholmu zatraži službeno obrazloženje Bringeusovih izjava.

Švedsko ministarstvo informisalo je hrvatskog ambasadora da je Bringeusova izjava pogrešno prenesena i da se radilo o izjavi usmerenoj na podsticanje Srbije da se što pre definitivno usmeri ka EU.

Istovremeno je pomoćniku ministra Pelicariću Stokholm ponovio službene stavove koje je 13. februara, u ime vlade pred švedskim parlamentom izrekao šef diplomatije Karl Bilt, koji je rekao da u svojim pripremama za predstojeće predsedavanje Unijom 2009, planira zaključiti pregovarački proces s Hrvatskom, pri čemu Švedska čvrsto stoji.

"Izjave koje bi bile prenesene u nekom drugom smislu ne predstavljaju stav Švedske", ističe hrvatsko ministarstvo u svom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: