Svedočio pripadnik PJP Niški odred

Na suđenju za zločin u Suvoj reci, svedočio Zoran Ilić, nekadašnji pripadnik 37. odreda posebne jedinice policije.

Izvor: Beta

Petak, 07.03.2008.

17:49

Default images

Ilić je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je od 26. marta 1999. godine bio u Prizrenu zadužen za pozadinske poslovem, odnosno praćenje 37. odreda na terenu, od brojačnog stanja jedinice, snabdevanja hranom i vođenja evidencije o stradalim i ranjenim pripadnicima policije.

Za stradanje porodice Beriša u Suvoj Reci, svedok je rekao da u to vreme, a ni kasnije nije čuo, navodeći da nije pravio izveštaje o stradalim civilima pošto je za to bila zadužena lokalna policija.

Po optužnici Mitrović i još sedmorica srpskih policajaca terete se za ubistvo 48 albanskih civila, muškaraca, žena i dece iz familije Beriša, tako što su oko podneva streljali starije članove te porodice, a ostale oterali u piceriju Kalabrija gde su bacili dve ručne bombe.

Ilić je rekao da je tog dana, oko pola jedan, prvooptuženi Mitrović došao kod njega u komandu i izvestio ga o bombardovanju kasarne i ranjenima čime je potvrdio Mitrovićev iskaz u odbrani da u vreme zločina nije bio u Suvoj Reci.

Prema njegovim rečima, Mitrović je tog dana bio u plavoj, a ne zelenoj uniformi, kako je naveo u istrazi.

Na predočavanje sudskog veća da se njegove današnje tvrdnje bitno razlikuju od iskaza datog u istrazi, svedok je kazao da je razmišljao o tome u međuvremenu i da mu se ti navodi koje je izneo u istrazi sada ne čine verovatnim.

Osim Mitrovića za zločin u Suvoj Reci optuženi su tadašnji komandir policijske stanice u tom mestu Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i radnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: