FAO: Opasna bolest pšenice

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) je upozorila azijske proizvođače pšenice na mogućnost širenja nove gljivične bolesti.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.03.2008.

17:46

Default images

Na bolest pšeničnu rđu (puccinia graminis) osetljivo je do 80 odsto azijskih i afričkih sorti hlebnog žita. Gljivične spore se brzo raznose vetrom na ogromne daljine i mogu dospeti čak na druge kontinente, upozorila je FAO.

Opasnost preti ne samo Iranu, gde je bolest otkrivena, već i susednim zemljama - Avganistanu, Indiji, Pakistanu, Turkmeniji, Uzbekistanu i Kazahstanu, pa i Rusiji, prenela je ruska Internet agencija agronews-ru.

Pogođene zemlje i čitav svet treba da budu na oprezu i da pruže garancije da je situacija stavljena pod kontrolu, ukazala je FAO.

Vlada Irana je obavestila tu organizaciju da je gljivično oboljenje registrovano na pojedinim mestima na zapadu zemlje. Laboratorijska ispitivanja su potvrdila da je reč o bolesti zvanoj "Ug-99", nazvanoj tako jer se prvi put pojavila 1999. u Ugandi, a zatim proširila na Keniju i Etiopiju koje su prošle godine zbog te epidemije imale velike gubitke roda pšenice.

Iran je saopštio da će pojačati izučavanje tog gljivičnog oboljenja i razvijati nove sorte pšenice otporne na tu bolest.

FAO je prošle godine potvrdila da je u Jemenu otkriven još zarazniji tip te bolesti i pozvao zemlje da pojačaju nadzor i mere kontrole.

Niz međunarodnih organizacija, uključujući Univerzitet "Kornel", Međunarodni centar za poljioprivredna istraživanja u sušnim područjima (ICARDA), Međunarodni centar za unapređenje kukuruza i pšenice (CIMMYT) i FAO, nastaviće svoj rad i pružanje pomoći zemljama u razvoju sorti pšenice otpornih na gljivična oboljenja i na unapređenju mera zaštite useva hlebnog žita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: