Ahtisari: Nezavisnost neopoziva

Nezavisnost Kosova je neopoziva i Srbija nanosi štetu sopstvenim interesima time što to ne priznaje, izjavio Marti Ahtisari.

Izvor: Beta

Petak, 07.03.2008.

17:23

Default images

"Nema vraćanja u prošlost. Kosovo je sada nezavisno i počeće da traži članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama kako bi poboljšalo svoju ekonomiju, i to će biti prioritet", rekao je bivši izaslanik UN u intervjuu za agenciju Rojters.

Finski diplomata je rekao da je Srbija izgubila Kosovo u junu 1999. godine, kada su vojnici NATO-a preuzeli kontrolu nad teritorijom.

On je dodao da bi Srbija trebalo da gleda u budućnost umesto da ugrožava svoje šanse za članstvo u Evropskoj uniji, aktivno se protiveći nezavisnosti Kosova.

Prema rezultatima istraživanja, kako je rekao Ahtisari, još 2005. godine je 47 odsto srpskog stanovništva smatralo da je izgubilo Kosovo.

"Čini se da je narod mudriji od političkog rukovodstva u toj zemlji", istakao je Marti Ahtisari.

On je, takođe, rekao da je Rusija bila član Kontakt grupe za Kosovo tokom proteklih deset godina i da je podržala mnoge odluke, što je sada, kako se čini, zaboravila.

"Ono što me brine još više, a to sam i rekao mojim ruskim prijateljima, jeste da je njihovo ponašanje u Savetu bezbednosti sprečilo dogovor u Savetu i poljuljalo... ulogu Saveta bezbednosti", rekao je Ahtisari.

On je dodao da su krajem januara 2006. godine članice Kontakt grupe, uključujući Rusiju, prihvatile da rešenje za Kosovo treba da bude prihvaćeno od strane Kosova. Ako 90 odsto stanovništva na Kosovu čine kosovski Albanci, "znamo kakav je ishod", rekao je bivši predsednik Finske.

Prema njegovim rečima, važno je da Kosovo brzo postane članica međunarodnih finansijskih institucija kako bi počelo investiranje u infrastrukturu.

"Oni moraju da postanu članica međunarodnih finansijskih institucija, poput Međunarodnog monetarnog fonda. (Članstvo u UN) može da dođe kasnije, to nije tako važno ako neke zemlje prave problema", rekao je bivši specijalni izaslanik UN.

Usvojeni zakoni iz Ahtisarijevog paketa

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila još 10 predloga zakona koji proizlaze iz paketa međunarodnog posrednika za Kosovo Martija Ahtisarija.

Među tim zakonima su i predlozi zakona o ministarstvu odbrane, o kosovskim snagama bezbednosti i o civilnoj avijaciji.

Vlada je odlučila da Skupštini na razmatranje uputi i predloge zakona o promovisanju i zaštiti prava manjina i njenih pripadnika, predlozi zakona o rukovođenju javnim finansijama, o finansijama lokalne uprave, o specijalnom tužilaštvu.

Skupština Kosova je na jednoj od prethodnih sednica po skraćenom postupku usvojila devet zakona koji proizlaze iz obaveza utvrđenih na osnovu Ahtisarijevog plana.

Vlada je danas takođe razmatrala i Predlog zakona o Ministarstvu spoljnih poslova, koji je prethodno povukla iz procedure.

Ocenjeno je da se uspešno nastavlja proces priznavanja nezavisnosti Kosova i da, u proseku, svakog dana Kosovo priznaje po jedna država.

Premijer Hašim Tači je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i stabilna.

Tači je ponovio da se na Kosovu neće dozvoliti postojanje paralelnih struktura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: