Talas poskupljenja

Samo što je poskupela struja, od sutra poskupljuje i gorivo, a zatim će uslediti i poskupljenje hleba, mesa i poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

16:31

Default images

Ekonomisti kažu da će inflacija za ovu godinu, sasvim sigurno, biti dvocifrena. Inače, posle jučerašnjeg rekordnog pada na Beogradskoj berzi, vrednost indeksa blago raste. Drugo poskupljenje benzina za samo petnaest dana i rast cene struje za sobom povlače i rast svih ostalih cena.

Tako je već poskupela pijaca, zatim brašno i pšenica, što će korigovati cenu hleba, ali će se i cena mesa više puta menjati za po dva-tri odsto. Građani, su po svemu sudeći, prinuđeni da se snalaze.

"Cene će, za sada, u naredna tri meseca, pokupeti od pet do 10 procenata, ali očekujemo da će doći posle i do novih korekcija cena“, kaže Milan Prostran iz Odbora za agrar u Privrednoj komori Srbije.

Zbog rasta inflatornih očekivanja, planirana inflacija od šest odsto mogla bi, prema oceni ekonomista, da preraste u dvocifrenu do kraja ove godine.

Pored cena, na inflaciju utiču i tekuća kretanja na tržištu, ali i spoljnotrgovinski deficit, kaže Miladin Kovačević, saradnik Ekonomskog instituta.

"To će dovesti do smanjenja uvoza, preliće se i na cenovnu stabilnost, pritisak na kurs, to opet na cene, i to izaziva destabilizaciju“, rekao je Kovačević.

Posle rekordnog pada berzanskih indeksa, danas je zabeležen blagi oporavak berze. Na berzi se nadaju da će se situacija dodatno popraviti, ali kažu da na to utiču politička i ekonomska situacija u zemlji i stanje na tržištu.

"Činjenica je da je na berzi negativan trend, ove nedelje zabeležene najniže vrednosti, ali ipak imamo mali oporavak, a učešće stranih investitora je uobičajeno“, kaže Natalija Nedeljković iz Beogradske berze.

Inače, pojedina udruženja potrošača najavila su bojkot kupovine svih proizvoda, osim osnovnih životnih namirnica, zbog enormnih poskupljenja u Srbiji.

Do kraja meseca hleb skuplji 10 do 15 odsto

Direktor Beogradske pekarske industrije i "Klasa" Momir Lazić izjavio je danas Tanjugu da se do kraja meseca može očekivati povećanje cene hleba koje proizvode te pekare od 10 do 15 odsto.

Lazić je istakao da je povećanje cene hleba opravdano, s obzirom na to da su poskupeli brašno i energenti.

Na formiranje nove cene hleba uticaće poskupljenje brašna, koje je sa 28 dinara po kilogramu bez PDV-a poskupelo na 31,70 do 33 dinara bez PDV-a, rekao je Tanjugu predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica.

On je dodao da se hleb, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, u pekarama članicama te unije prodavao po ceni od 28 do 35 dinara, dok će mu posle poskupljenja cena biti od 33 do 40 dinara.

Pralica je objasnio da na nivou Unije nije precizno određeno kada i koliko će hleb poskupeti, već da će pekari samoinicijativno, u zavisnosti od poslovne politike, lokacije, ponude, konkurencije formirati cenu i odlučiti kada će hleb u njihovim pekarama poskupeti.

U Nišu je hleb već poskupeo, a cenu vekne belog hleba na 40 dinara najpre je povećalo pekarsko preduzeće "Žitopek", koje "pokriva" oko 30 odsto tržišta u Nišu.

I manje pekare počele su da povećavaju cene hleba, pa se kod privatnika vekna prodaje od 33 do 40 dinara.

Za razliku od Niša, u većini drugih gradova cena hleba ostala je nepromenjena i iznosi od 28 do 35 dinara.

Predsednik Udruženja mlinara Darko Selaković kazao je Tanjugu da je sada nemoguće procentualno predvideti kretanje cene brašna u narednom periodu, ali sigurno neće biti vraćanja na staru cenu.

Cena brašna je veoma malo porasla, samo za 20 odsto i nije pratila poskupljenja ostalih prehrambenih proizvoda, ocenio je Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: