NOVE ZRTVE I NEMIRI U MAKEDONIJI

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2001.

16:58

Default images
U sukobima izmedju makedonskih snaga bezbednosti i albanskih ekstremista u okolini Tetova u sredu uvece poginuo je Duško Sinadinovski pripadnik rezervnog sastava makedonske policije, javlja dopisnik Radija B92, Safet Bisevac. Prema zvanicnim podacima ranjen je jos jedan policjac. Albanac Izaim Beciri tesko je povredjen iz automatskog oruzja u obnovljenim sukobima oko 11 h i 30 minuta. Vise od jednog sata okolinom Tetova su odjekivale jake detonacije artiljerijskog oruzja. Najjace su bile u okolini sela Neprosteno. Prema nezvanicnim informacijama u selu Rastana u okolini Velesa - ubijeno je jedno trinaestogodisnje dete albanske nacionalnosti. Zitelji ovog sela - mesovitog sastava, tvrde da su zlocin izvrsili pripadnici paravojne makedonske organizacije iz Velesa. Obnavljanje sukoba u Makedoniji povezuje se sa odlukom saveta za nacionalnu bezbednost da se zbog ubistva desetorice vojnika kod Tetova, upotrebe sva raspoloziva sredstva u razbijanju ekstremistickih grupa na svim zaristima u zemlji.

U Skoplju i Prilepu je u cetvrtak mirno nakon protesta prethodne veceri u kojima je ucestvovalo nekoliko hiljada gradjana makedonske nacionalnosti. U Prilepu odakle su svi poginuli vojnici demolirano je desetak radnji i poslovnih objekata ciji su vlasnici muslimani. Zapaljena je i potpuno unistena stara Carsi-dzamija izgradjena u petnaestom veku, koja je bila pod zastitom drzave. Masa od oko 2000 uglavnom mladih divljala je u sredu uvece centrom Skoplja demolirajuci i pljackajuci radnje ciji su vlasnici Albanci ali i Makedonci. Korodon policije postavljen kod mosta sprecio ih je da predju u staru skopsku carsiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: