"Pozicija SAD prema Kosovu cinična"

MIP Rusije odbacilo kritiku koju je na račun Moskve izrekao zamenik američkog državnog sekretara Nikolas Berns.

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2008.

15:07

Default images

Ministarstvo inostranih poslova je ocenilo i da jednostrani scenario za rešenje kosovskog pitanja izaziva veliko uznemirenje u svetu. "Zar nije otvoreni cinizam podrška samo jednoj strani, kosovskim Albancima, prenebregavanje prava na račun tzv. političke svrsishodnosti i ravnodušnost prema sudbini 100.000 Srba koji se u 21. veku, praktično, teraju u geto", stoji u reagovanju.

Pritom je postavljeno pitanje zar nije cinizam otvoreno ponižavanje srpskog naroda i obećavanje evroatlantskih perspektiva u slučaju saglasnosti sa podelom Srbije, i dovedna pod sumnju moralnost američke teze o "jedinstvenosti kosovskog slučaja, koja znači da neki, tobože, imaju pravo na državnost, a drugima to pravo treba odreći".

U saopštenju se kao falsifikovanje činjenica ocenjuje tvrdnja Bernsa da je "Rusija izolovana" u kosovskom pitanju.

"Jednostrani scenario rešenja problema koji se forsira izaziva veliko uznemirenje u svetu", istakla je zvanična Moskva, dodajući da su nedavne sednice Saveta bezbednosti UN pokazale da bi većina zemalja želela da vidi pravno rešenje na osnovu kompromisa Beograda i Prištine.

"O podršci našoj poziciji govori i nedavno usvojena rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u kojoj je upućen poziv da se nastavi sa traženjem pregovaračkog ishoda", navdeno je u saopštenju.

"Nas ne treba, kako pokušava Berns, podsticati na odgovorne izjave o Kosovu, jer mi tako i radimo, kada govorimo istinu, nazivamo stvari pravim imenom, pošteno upozoravamo na destruktivne posledice podsticanja separatizma i direktno ukazujemo na one, koji svojim aktivnostima ruše svetski poredak", naglasio je ruski MIP.

U saopštenju se dodaje da "nijedan pametan čovek neće sumnjati u doprinos Rusije u rešavanju kosovskog pitanja", jer je mirovni kontingent Rusije na Kosovu bio "u najtežem periodu praćenom najtežim rizicima od 1999. do 2004. godine".

"Izveden je odande zbog našeg principijelnog neslaganja sa jednostranim zaokretom u kosovskim poslovima i kršenjem mandata od strane međunarodnog prisustva, određenih Rezolucijom 1244 SB UN, pre svega u delu obezbeđenja prava nealbanskog stanovništva", istaknuto je u reagovanju Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: